Vrede

Fout
  • Categorie niet gevonden

Nieuws

De erkenning van de Palestijnse staat of wachten op Godot?

De erkenning van de Palestijnse staat of wachten op Godot?

In Europa woedt het debat over de erkenning van een Palestijnse staat volop. Het Europees Parlement keurde zopas een resolutie goed die een Palestijns...

Read more
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/tijdschrift.VREDE_VREDE_430_CV_resizedgk-is-232.jpglink
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/vredetelex.telexnavogk-is-232.jpglink
«
»
Loading…

In de focus: Oorlog tegen IS

De ondraaglijke lichtheid van het goedkeuren van een oorlog

De ondraaglijke lichtheid van het goedkeuren van een oorlog

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), uit. We zullen het geweten hebben, via de ontelbare reportages op tv, in kranten en weekbladen, door stapels nieuwe gelegenheidspublicaties in de boekenwinkels. Tot en met de talrijke herdenkingsplechtigheden in België en in Europa. Soms tot in het ridicule toe zoals toen de Duitse en Franse presidenten, als kinderen, handje in handje, ... Read more

Vrede in actie

Solidariteitsfietstocht Hart boven Hard

Solidariteitsfietstocht Hart boven Hard

      'De grootste staking in 30 jaar' of 'De grootste gemeenschappelijke vakbondsactie ooit'. Aan superlatieven geen gebrek! Maandag 15 december 2014 zal in elk geval onder een klinkende noemer de geschiedenisboeken ingaan. Overa... Read more

De Wereldmorgen


Warning: Creating default object from empty value in /home/vredebe/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 37
Actueel
  • Bij ontstentenis van een functionerende rechtstaat komen tienduizenden Afrikanen op vlucht naar Europa in Libië vast te zitten. Daar worden ze in erbarmelijke omstandigheden sociaal uitgebuit of mishandeld in overvolle ongeschikte opvangcentra.

  • Sinds 2011 voert Intal campagne tegen de vrijhandelsakkoorden die Europa met Colombia en Peru wil afsluiten. En D19-20, waarvan Intal lid is, neemt het op tegen het TTIP-verdrag. Medewerker Mario Franssen over de rol van zaadmultinational Monsanto daarin.

  • De Toekomstfabriek zocht naar manieren om democratie van onderop te herdenken. De zoektocht bracht hen naar de activisten tegen dwangarbeid in Amsterdam, de creatieve stadsbezetters in Brussel, en het verzet tegen uithuiszettingen in Barcelona.

Uitpers


Warning: Creating default object from empty value in /home/vredebe/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 37
  • In Kiev zit een nieuwe Oekraïense regering, resultaat van de parlementsverkiezingen van eind oktober. Althans, dat zou je denken. Want in de nieuwe regering zitten diverse personaliteiten die helemaal geen kandidaat waren, ze waren op het ogenblik dat ze een Oekraïense ministerportefeuille kregen, zelfs geen Oekraïner. Maar in Oekraïne is er een “snel Oekraïener methode”, die ministers werden met spoed Oekraïners. Een anekdote, ja, maar een die tekenend is voor de kolonisering van het “soevereine Oekraïne”. En waar onze media weinig aandacht aan besteedden. Want het is toch Rusland dat zich in de Oekraïense zaken mengt?

  • Alles laat voorspellen dat het aan de gang zijnde wapengekletter in het Midden-Oosten tot een hertekening van landsgrenzen en het ontstaan van nieuwe staten zou kunnen leiden. Het bestaan van Irak, Syrië en Libanon in hun huidige landsgrenzen wordt bedreigd. Libië, Gaza en de Westelijke Jordaanoever blijven lijden onder verdrukking en bezetting. In het Midden-Oosten is de opkomst van Islamic State een duidelijk teken dat een territoriale herschikking op de tekentafel ligt. De statenvorming na de eerste wereldoorlog was gekenmerkt door westerse belangen die in de huidige context van crisis nog altijd dezelfde zijn.

  • “Ebola” is geen ziekte die plotseling uit het niets is gekomen, ze is al bijna veertig jaar oud. Waarom staan de artsen nog steeds met lege handen, zonder vaccins voor een efficiënte bestrijding van de ziekte?

Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN