Vrede

Nieuws

Je kan de ideologie van IS niet wegbombarderen

Je kan de ideologie van IS niet wegbombarderen

Ons land lijkt te willen deelnemen aan een militaire campagne tegen IS van de 'coalition of the willing' die in Parijs verzamelen heeft geblazen. Er l...

Read more
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/tijdschrift.cover428gk-is-232.jpglink
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/vredetelex.telexgk-is-232.jpglink
«
»
Loading…

In de focus: Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

In deze Q & A doen we een poging om een aantal belangrijke aspecten van de crisis in Oekraïne te duiden. In de komende weken zal deze Q & A verder worden aangevuld en/of geactualiseerd. Op onze website kan u in de rubriek 'In de Focus' een hele reeks artikels vinden met analyses en achtergrond bij de crisis. Alle commentaar of suggesties zijn welkom. Read more

Vrede in actie

Gaza wake in Lokeren

Gaza wake in Lokeren

Meer dan 130 mensen stonden vrijdag 5 september even stil bij de situatie in de Gazastrook tijdens een stille wake op de Markt in Lokeren. Er werd opgeroepen voor een onmiddellijk optreden van de Belgische en Europese bewindsvoerders tegen de Israël... Read more

De Wereldmorgen

Actueel
  • Het Westen moet de dreiging van terreurgroep IS (Islamitische Staat) in de juiste context plaatsen. Dat stelt Rik Coolsaet, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Gent, in een interview met Zaman Vandaag.

  • Het Afrikaans Hof voor de Rechten van Mensen en Volkeren is een regionaal mensenrechtenhof dat bindende en uitvoerbare uitspraken kan doen in mensenrechtenkwesties. Zo moet het de mensenrechten op het continent beter beschermen en naleven.

  • Vooral sinds 1998 gaat de Hondurese emigratie naar de VS in stijgende lijn. Veel gelukzoekers raken echter vermist. Niets vernemen de achtergebleven families nog van hen. Ze gaan daarom zelf op zoek.

Uitpers

  • We zijn vandaag getuige van meerdere processen van wijziging in de mondiale krachtsverhoudingen: economisch, politiek, militair. Het blok van de groeilanden, aangevoerd door BRICS (Brazilië, Rusland, India, China,Zuid-Afrika) staat steeds meer tegenover de oude triade, VS, Europa en Japan. Anderzijds streven de oude metropoolstaten van de G7 naar een nieuwe formulering voor hun economische macht, met hun TTIP ( trans-Atlantisch handels en investeringspartnerschap) en het TPP ( trans- pacifiek partnerschap). Deze aanspraken voor een blijvende dominantie worden georkestreerd en geleid door de VS, die zoals bij vroegere confrontaties het leiderschap opeist voor het reilen en zeilen van het wereldeconomisch beleid.

  • Er is dezer dagen drukke diplomatieke activiteit gaande betreffende de quasi-burgeroorlog in Oekraïne. Maar de Duitse kanselier Angela Merkel en de Russische president Poetin zijn de enige actoren die werkelijk van tel zijn. Ze zijn ook de enige twee actoren die werkelijk pogen om het conflict te de-escaleren en naar een bepaalde politieke oplossing toe te leiden.

  • In Oekraïne zijn we getuige van de volgende fase in de uitbreiding van de westerse militaire alliantie. Duitsland mag in dit dossier de eerste viool spelen in het NAVO orkest maar Washington blijft de dirigent.

Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN