Vrede

Nieuws

Nieuwe gevechtsvliegtuigen en besparingen: onderhandelaars zijn de trappers kwijt!

Nieuwe gevechtsvliegtuigen en besparingen: onderhandelaars zijn de trappers kwijt!

(Persbericht) De regeringsonderhandelaars hebben beslist om over te gaan tot de peperdure aankoop van een 40-tal nieuwe gevechtsvliegtuigen. Deze aank...

Read more
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/tijdschrift.cover428gk-is-232.jpglink
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/vredetelex.telexgk-is-232.jpglink
«
»
Loading…

In de focus: Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

In deze Q & A doen we een poging om een aantal belangrijke aspecten van de crisis in Oekraïne te duiden. In de komende weken zal deze Q & A verder worden aangevuld en/of geactualiseerd. Op onze website kan u in de rubriek 'In de Focus' een hele reeks artikels vinden met analyses en achtergrond bij de crisis. Alle commentaar of suggesties zijn welkom. Read more

Vrede in actie

Hiroshima-Nagasaki herdenking op Gras- en Korenlei – 9 augustus 2014

Hiroshima-Nagasaki herdenking op Gras- en Korenlei – 9 augustus 2014

“ ’t Zijn harde tijden, als d’ oorlog woedt in ’t land”, zo citeerde mijn grootvader uit een gedicht over de waan van de oorlog. Het is niet vanzelfsprekend om 69 jaar na datum de slachtoffers van de nucleaire bombardementen op de Japanse steden Hiro... Read more

De Wereldmorgen

Actueel
  • Joko Widodo is de nieuwe president van Indonesië. Hij geldt als ‘man van de straat’ die het land zou moeten bevrijden van corruptie en Suharto-restanten. Maar bij dat beeld worden maatschappelijke tegenkrachten over het hoofd gezien.

  • Paniek verbreidt zich sinds de verontrustende berichten over de staat van onze kerncentrales: een mogelijk stroomtekort! Maar het achterliggende probleem bestaat eruit dat de vraag naar energie te groot is. Daar valt echter een afdoend antwoord op te geven.

  • De federale regering in spe wil het stakingsrecht aan banden leggen door een minimumdienst in te voeren bij de NMBS. De partijen aan de onderhandelingstafel wijzen naar andere Europese landen waar de minimumdienst al lang bestaat?

Uitpers

  • Het is voor iedereen duidelijk dat de bloeddorstige brutale vijand, de Islamitische Staat (IS)°, die de minderheden van Jeziden, Koerden en christenen in de regio bedreigt, over goede en moderne wapens beschikt. Het westen beroept zich nu op “humanitaire” redenen om nieuwe wapens naar het crisisgebied te sturen. De redenering dat men geen wapens levert in conflictgebieden wordt met de huidige wreedaardige crisis en 'onze' reacties erop zeer in vraag gesteld. De wapenverkopers lijken een middel te hebben gevonden om het taboe over wapenleveringen naar conflictgebieden te doorbreken.

  • Karel van Wolferen, voormalig correspondent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, is verontrust over de escalerende crisis in Oekraïne en de kritiekloze journalistiek in Europa, die zich volledig laat leiden door een blinde verbondenheid met de VS. De huidige escalatie door de NAVO kan volgens hem tot een oorlog leiden.

  • Dat Joko 'Jokowi' Widodo, en niet zijn rivaal Prabowo Subiantio, in juli de Indonesische presidentsverkiezingen won was een reden opgelucht adem te halen. Maar veel te vieren is er niet voor links. De recente presidentsverkiezingen waren buitengewoon spannend. Er waren slechts twee kandidaten en in de weken voor de stembusgang liep Prabowo steeds verder in op de gedoodverfde favoriet Jokowi. De twee symboliseerden twee heel andere visies van wat voor land Indonesië moet zijn.

Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN