Vrede

Nieuws

Frankrijk en zijn bom

Frankrijk en zijn bom

Op 19 februari jongstleden hield de Franse president Hollande een toespraak over nucleaire afschrikking. Dat de president over dat onderwerp het woord...

Read more
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.tijdschrift.VREDE_432_covergk-is-232.jpglink
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/vredetelex.telexoktnovdec2014resized220_300gk-is-232.jpglink
«
»
Loading…

In de focus: kernwapens

Burgemeesters Hiroshima en Nagasaki eisen verplichte kernontwapening

Burgemeesters Hiroshima en Nagasaki eisen verplichte kernontwapening

Op 27 april 2015 begint de conferentie voor Non-Proliferatie in New York, waar 190 landen het bestaande NPT-verdrag tegen de verspreiding van kernwapens evalueren. Volgens de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki moeten er bindende regels voor volledige kernontwapening komen. Read more

Vrede in actie

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

Betoging in New York: "Nooit meer Hiroshima!"

Aan de vooravond van de negende herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag in New York, trok een kleurrijke, internationale massa van 7.500 mensen door Manhattan met de eis voor een onmiddellijke nucleaire ontwapening. Read more

De Wereldmorgen

Actueel
  • Ringland pleit er al lang voor om de Antwerpse ring te overkappen. Na een erg succesvolle campagne vorig jaar, komt Ringland nu naar buiten met de resultaten van vier studies die door crowdfunding gefinancierd werden. Een overzicht van de resultaten.

  • Volgens steeds meer bronnen verschijnt de langverwachte encycliek van paus Franciscus over de problematiek van de klimaatverandering in de zomer van 2015.

  • Regeringen pleiten er al lang voor om meer vrouwen rond de tafel te hebben bij vredesonderhandelingen, maar komen met die intentie meestal niet verder dan mooie woorden. Toch is het perspectief van vrouwen levensnoodzakelijk bij de vredesopbouw na conflicten.

Uitpers

  • Premier Cameron klopte zich op de borst met de mededeling dat zijn regering over de laatste vijf jaar 1000 jobs per dag heeft gecreëerd. Hij belooft zijn politiek verder te zetten om handel en industrie te ondersteunen en om van het Verenigd Koninkrijk een aantrekkelijk investeringsland te blijven maken om ook in de toekomst dagelijks 1000 jobs te creëren.

  • 31 maart 2015 zal voor het machtige Washington een gedenkwaardige datum blijven. Deze dag was immers de einddatum van inschrijving bij de stichting van de “Aziatische Infrastructuur en investmentbank” (AIIB), een initiatief van de Chinese regering. De nieuwe instelling wil allerlei infrastructuurprojecten zoals wegenbouw, zeehavens, luchthavens, energie- en telecommunicatieprojecten in Azië financieren.

  • We lazen een artikel op alainet.org over de Top van de Amerikaanse Staten in Panama, geschreven door de Argentijnse politicoloog Juan Manuel Karg van de Universiteit van Buenos Aires: América Latina después de Panamá. Hij meent dat deze top nogmaals aantoont hoe groot de politieke kloof is tussen Noord- en Zuid-Amerika. Je zou zijn vier conclusies als volgt kunnen samenvatten: Zuid-Amerika is één, Cuba blijft rechtlijnig, het VS beleid tegen Venezuela krijgt zware kritiek, de VS staat tegenover een zelfstandig Latijns-Amerika.  Hier volgt een licht bewerkte en ingekorte vertaling.(red.)

Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN