Vrede

Fout
  • Artikel niet gevonden
  • U bent niet bevoegd deze pagina te bekijken.

Nieuws

Nieuwe Iraakse regering voor onmogelijke taak

Nieuwe Iraakse regering voor onmogelijke taak

Sedert maandag 9 september 2014 heeft Irak eindelijk een nieuwe regering onder leiding van de sjiitische premier Haider al-Abadi. Hij komt uit de Ad-D...

Read more
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/tijdschrift.cover428gk-is-232.jpglink
http://www.vrede.be/modules/mod_image_show_gk4/cache/vredetelex.telexgk-is-232.jpglink
«
»
Loading…

In de focus: Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

Q & A: De crisis in Oekraïne

In deze Q & A doen we een poging om een aantal belangrijke aspecten van de crisis in Oekraïne te duiden. In de komende weken zal deze Q & A verder worden aangevuld en/of geactualiseerd. Op onze website kan u in de rubriek 'In de Focus' een hele reeks artikels vinden met analyses en achtergrond bij de crisis. Alle commentaar of suggesties zijn welkom. Read more

Vrede in actie

Gaza wake in Lokeren

Gaza wake in Lokeren

Meer dan 130 mensen stonden vrijdag 5 september even stil bij de situatie in de Gazastrook tijdens een stille wake op de Markt in Lokeren. Er werd opgeroepen voor een onmiddellijk optreden van de Belgische en Europese bewindsvoerders tegen de Israël... Read more

De Wereldmorgen

Actueel
  • De Standaard kopte op 9 september dat geen enkel land beter herverdeelt dan België. Hoewel de aandacht voor ongelijkheid en herverdeling zonder meer positief is, zijn enkele kritische bedenkingen op zijn plaats.

  • Terwijl rijke landen als België niet in staat blijken medici te zenden om ebola te gaan bestrijden, zendt het kleine en arme Cuba 165 gezondheidswerkers onder wie 62 dokters naar West-Afrika. Daarmee verdubbelen ze meteen het aanwezig buitenlands personeel.

  • Zou de komst van een vermogenswinstbelasting het lichtpuntje van de nieuwe federale regering zijn? Het luik Financiën in het ontwerpakkkoord ademt een andere sfeer. Een aantal recente maatregelen tegen fiscale fraude dreigen te worden teruggeschroefd.

Uitpers

  • We zijn vandaag getuige van meerdere processen van wijziging in de mondiale krachtsverhoudingen: economisch, politiek, militair. Het blok van de groeilanden, aangevoerd door BRICS (Brazilië, Rusland, India, China,Zuid-Afrika) staat steeds meer tegenover de oude triade, VS, Europa en Japan. Anderzijds streven de oude metropoolstaten van de G7 naar een nieuwe formulering voor hun economische macht, met hun TTIP ( trans-Atlantisch handels en investeringspartnerschap) en het TPP ( trans- pacifiek partnerschap). Deze aanspraken voor een blijvende dominantie worden georkestreerd en geleid door de VS, die zoals bij vroegere confrontaties het leiderschap opeist voor het reilen en zeilen van het wereldeconomisch beleid.

  • Er is dezer dagen drukke diplomatieke activiteit gaande betreffende de quasi-burgeroorlog in Oekraïne. Maar de Duitse kanselier Angela Merkel en de Russische president Poetin zijn de enige actoren die werkelijk van tel zijn. Ze zijn ook de enige twee actoren die werkelijk pogen om het conflict te de-escaleren en naar een bepaalde politieke oplossing toe te leiden.

  • In Oekraïne zijn we getuige van de volgende fase in de uitbreiding van de westerse militaire alliantie. Duitsland mag in dit dossier de eerste viool spelen in het NAVO orkest maar Washington blijft de dirigent.

Vrede copyright 2013

Login or Register

LOG IN