Image
38.000 handtekeningen tegen gevechtsvliegtuigen voor Kamervoorzitter
Foto: Platform Geen Gevechtsvliegtuigen
38.000 handtekeningen tegen gevechtsvliegtuigen voor Kamervoorzitter
Persbericht
2 minuten

Het platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ overhandigt petitie met 38.000 handtekeningen aan de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers tegen de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen

Het platform "Geen Gevechtsvliegtuigen", een samenwerkingsverband van meer dan 130 verenigingen van het Belgisch maatschappelijk middenveld, heeft de Kamervoorzitter zopas een petitie bezorgd met 38.000 handtekeningen tegen het plan van de regering om de F-16 jachtbommenwerpers van het Belgische leger te vervangen.

Het platform dringt er bij het parlement op aan om werk te maken van een breed maatschappelijk debat rond deze ‘aankoop van de eeuw’. Allereerst rijzen er heel wat twijfels over het nut van deze gevechtsvliegtuigen en bovendien zal deze aankoop, zoals we kunnen afleiden uit de nu al moeilijke begrotingsdiscussies, een vanzelfsprekende en zeer zware impact hebben op het dagelijkse leven van alle burgers.

Volgens de indieners van deze petitie zijn de vele belangen die inherent verbonden zijn aan de eventuele vervanging van de gevechtsvliegtuigen, omgekeerd evenredig aan de transparantie en de open politieke behandeling van het dossier.

Het platform “geen gevechtsvliegtuigen” vraagt de voorzitter van de Kamer:

dat een aantal lidorganisaties van het platform zouden gehoord worden in de commissies die tot hun vakgebied behoren: Buitenlandse Zaken, Defensie, Sociale Zaken, Economische Zaken, Financiën en Begroting.

dat er volledige duidelijkheid komt over de concrete financiële gevolgen die een dergelijke aankoop zou kunnen hebben in een context van begrotingsdiscipline.

dat het beleid en het debat over de eventuele vervanging van de gevechtsvliegtuigen breed en transparant verloopt.

Zo een debat wordt erg dringend. De ministerraad heeft reeds een voorontwerp van programmawet goedgekeurd die de militaire investeringen tot in 2030 vastlegt.

 

 

 

(www.geengevechtsvliegtuigen.be)


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.