Nieuws

Mensenrechten zijn geen vodje papier
Artikel

Op 10 december 2016 vieren we dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties 58 jaar geleden werd ondertekend. Oproep voor bijeenkomst op vrijdag 9 december 2016 (11u55) aan trappen van justitiepaleis.

dinsdag 06 december 2016
Investeer in zorg, niet in oorlog!

De zorgsector kampt met personeelstekort en hoge werkdruk. Volgend jaar komen daar nog eens 902 miljoen euro besparingen bovenop. De begroting moet in evenwicht zijn. Er is geen geld en iedereen moet een duit in het zakje doen, zo maakt de regering ons wijs. Geen geld?

donderdag 24 november 2016
Betoging tegen het AKP-regime (fotoverslag)
Actieverslag

Op donderdag 17 november vond er een betoging plaats in Brussel. Een protestactie tegen de Turkse president Erdogan en zijn partij AKP.  De Koerden kwamen op straat om de vrijlating te eisen van de HDP-verantwoordelijken, die eerder deze maand opgepakt zijn door de Turkse politie. 

donderdag 17 november 2016
Vredesactivisten blokkeren conferentie Europees Defensie Agentschap
Actieverslag

Het waren hoogdagen voor de militaire industrie in Brussel. Op 9/11 vond het NAVO-industrie-forum plaats. Een dag later was het de beurt aan de EU voor de conferentie van het Europees Defensie-Agentschap. Vredesactivisten blokkeerden de toegang tot deze laatste bijeenkomst.

donderdag 10 november 2016
Trumps militaristische agenda
Opinie

Het was kiezen tussen pest en cholera. Het is de pest geworden. Dat het enthousiaste felicitaties op Trumps overwinning regent vanwege Europees extreem- en populistisch rechts is veelzeggend. Dat het westerse politieke establishment met zure oprispingen zit is dat al evenzeer.

woensdag 09 november 2016 - Ludo De Brabander
38.000 handtekeningen tegen gevechtsvliegtuigen voor Kamervoorzitter
Persbericht

Het platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ overhandigt petitie met 38.000 handtekeningen aan de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers tegen de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen

dinsdag 08 november 2016 - Ludo De Brabander
HDP-parlementsleden protesteren in Brussel tegen Turkse repressie
Artikel

Vier parlementsleden van de linkse en pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) protesteerden vandaag met tientallen sympathisanten op het Brusselse Schumanplein tegen de arrestatie van 13 van hun collega’s door de Turkse autoriteiten afgelopen vrijdag 4 november.

dinsdag 08 november 2016 - Ludo De Brabander
Irak en Syrië: luchtoperaties maken bij iedereen slachtoffers
Artikel

Een oorlog wordt altijd op verschillende fronten gevochten. Naast het militaire strijdtoneel en het gevecht achter de diplomatieke schermen, dingen de strijdende partijen ook naar de gunst van de publieke opinie om het eigen narratief in de communicatie te laten domineren. Propaganda dus.

maandag 31 oktober 2016 - Ludo De Brabander
De staatsgreep van Erdoğan
Artikel

De Turkse regering verlengt de noodtoestand 3 maanden. De zuiveringsacties tegen opposanten gaan verder. President Erdoğan trekt in razendsnel tempo alle macht naar zich toe en maakt van Turkije een autoritaire eenpersoonsstaat. Het Koerdisch Instituut roept op tot solidariteit met vervolgde Koerdische politici.

vrijdag 28 oktober 2016 - Kristel Cuvelier
Schandalig! VN start onderhandelingen kernwapenverbod, België wil kernwapens behouden
Persbericht

De Verenigde Naties keurden op donderdag 27 oktober 2016 een historische resolutie goed waardoor in 2017 onderhandelingen gestart worden over een internationaal kernwapenverbod. België stemde tegen deze resolutie.

vrijdag 28 oktober 2016 - Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Turkije begint oorlog tegen pro-Koerdische milities in Syrië
Artikel

De recente Turkse invasie in het noorden van Syrië – uitgevoerd onder het mom van de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) – wordt  door waarnemers beschouwd als een poging van de Turkse regering om de opmars te stuiten van de Koerdische volksmilities YPG/YPJ en hun bondgenoten.

donderdag 20 oktober 2016 - Kristel Cuvelier
ACTIEOPROEP! Eis van minister Reynders een kernwapenverbod!
Artikel

1000 Belgen stuurden de voorbije week een mail aan minister Reynders om voor een kernwapenverbod te stemmen! Vandaag wellicht stemt de VN tijdens de Algemene Vergadering over onderhandelingen voor een internationaal kernwapenverbod. Zweden zal de resolutie steunen, wat doet België?

maandag 17 oktober 2016 - Pieter Teirlinck
© vrede vzw 2016 - website by