Nieuws

De kernbommen in Turkije
Artikel

Een van de vragen die onbeantwoord blijven na de poging tot staatsgreep in Turkije vrijdag jongstleden, is er een die serieuze veiligheidsimplicaties heeft voor de VS en de rest van de wereld: hoe goed zijn de Amerikaanse kernbommen beveiligd die gestockeerd worden op een Turkse luchtmachtbasis?

dinsdag 19 juli 2016 - Eric Schlosser
“Het onderwijs houdt de idee in stand dat er geen betere manier is om een goede burger te zijn dan te dienen in het leger”. Interview met Yasmin Yablonko, Khaled Farrag en Sahar Vardi
Artikel

Israëlische gewetensbezwaarden of 'weigeraars', mensen die bewust weigeren om in het Israëlisch leger te dienen, zijn een kleine maar groeiende groep binnen een toenemend rechtse en gemilitariseerde maatschappij. 

maandag 18 juli 2016 - Mariam Elba
‘Luchtbombardementen maken onze wereld net onveiliger’
Artikel

Nog harder toeslaan in Syrië en in Irak, zoals de Franse president François Hollande al aankondigde, is het foute antwoord, zegt Ludo De Brabander. ‘We grijpen veel te vlug naar de militaire interventie als “oplossing”. Daarmee belanden we in een spiraal van geweld.’ (interview in De Standaard, 16/07/16)

zaterdag 16 juli 2016 - Ine Roox
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
Actieverslag

Mensen die begin juli toevallig in de Poolse hoofdstad vertoefden konden niet om de officiële NAVO-top heen die plaatsvond op 8 en 9 juli. Op de Chopin-luchthaven werden reizigers verwelkomd door een groot reclamepaneel van Raytheon.

dinsdag 12 juli 2016 - Pieter Teirlinck
Extra miljarden voor defensie zijn compleet onverantwoord
Persbericht

Vrede vzw vindt het absoluut onverantwoord dat de regering het komende decennium het defensiebudget tot recordhoogte wil laten stijgen terwijl de bevolking keer op keer wordt gevraagd de broeksriem aan te halen.

donderdag 30 juni 2016 - vrede vzw
Boekvoorstelling 'Oorlog zonder grenzen'
Actieverslag

Gisteren stelde Ludo De Brabander (Vrede vzw) zijn nieuw boek #Oorlogzondergrenzen voor. Christophe Callewaert ging met hem in gesprek.

dinsdag 28 juni 2016
Oorlog zonder grenzen
Dossier

De inleiding en het overzicht van het boek 'Oorlog zonder grenzen' dat zopas is verschenen bij EPO

vrijdag 24 juni 2016
NAVO-top in Warschau belooft meer militarisering
Artikel

"Om de missie van de NAVO in deze gevaarlijkere wereld te kunnen uitvoeren, moeten we onze collectieve defensie versterken en de stabiliteit buiten onze eigen grenzen uitdragen." Aan het woord is NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan de vooravond van zijn eerste grote NAVO-top.

dinsdag 21 juni 2016 - Ludo De Brabander
50 actievoerders tegen Belgische deelname luchtoperaties boven Syrië
Actieverslag

Vanmiddag verzamelden zo'n 50 actievoerders op de Gentse Korenmarkt. Omstreeks 14u00 vielen verschillende activisten neer. Ze hielden bordjes omhoog met de slogan "Geen bombardementen in onze naam".  Met deze Die-In actie maakten zij duidelijk dat zij niet akkoord zijn met de beslissing van het kernkabinet om vanaf juli bommen te droppen boven Irak en Syrië. Een fotoverslag.

zaterdag 18 juni 2016
Congo, 'le glissement' van Kabila
Artikel

Trekken de Congolezen op 27 november 2016 naar de stembus? Geloof het maar niet. Als u toevallig stemgerechtigd bent, schrap dan gerust die datum in uw agenda en plan die zondag iets anders.

maandag 13 juni 2016 - Guy Poppe
Mitteleuropa: Polen
Artikel

Poolse opposanten zijn in mei massaal op straat gekomen in een reactie tegen het autoritair rechts beleid van de reactionaire Poolse regering. Het KOD, Comité voor de Verdediging van de Democratie, kreeg op 7 mei ongeveer een kwart miljoen mensen bijeen om hun “gehechtheid aan de Europese waarden” te uiten.

maandag 13 juni 2016 - Freddy De Pauw
Wat is het probleem met de NAVO?
Artikel

Op 8 en 9 juli vindt de nieuwe NAVO-top plaats in Warschau. Op deze tweejaarlijkse bijeenkomst worden de belangrijkste afspraken gemaakt over de richting en de samenwerking tussen de militaire apparaten van de 28 lidstaten. De NAVO is bij uitstek het orgaan dat de militarisering in de hand werkt.

woensdag 08 juni 2016 - Ludo De Brabander
© vrede vzw 2016 - website by