Nieuws

Oorlog zonder grenzen
Dossier

De inleiding en het overzicht van het boek 'Oorlog zonder grenzen' dat zopas is verschenen bij EPO

vrijdag 24 juni 2016
NAVO-top in Warschau belooft meer militarisering
Artikel

"Om de missie van de NAVO in deze gevaarlijkere wereld te kunnen uitvoeren, moeten we onze collectieve defensie versterken en de stabiliteit buiten onze eigen grenzen uitdragen." Aan het woord is NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan de vooravond van zijn eerste grote NAVO-top.

dinsdag 21 juni 2016 - Ludo De Brabander
50 actievoerders tegen Belgische deelname luchtoperaties boven Syrië
Actieverslag

Vanmiddag verzamelden zo'n 50 actievoerders op de Gentse Korenmarkt. Omstreeks 14u00 vielen verschillende activisten neer. Ze hielden bordjes omhoog met de slogan "Geen bombardementen in onze naam".  Met deze Die-In actie maakten zij duidelijk dat zij niet akkoord zijn met de beslissing van het kernkabinet om vanaf juli bommen te droppen boven Irak en Syrië. Een fotoverslag.

zaterdag 18 juni 2016
Congo, 'le glissement' van Kabila
Artikel

Trekken de Congolezen op 27 november 2016 naar de stembus? Geloof het maar niet. Als u toevallig stemgerechtigd bent, schrap dan gerust die datum in uw agenda en plan die zondag iets anders.

maandag 13 juni 2016 - Guy Poppe
Mitteleuropa: Polen
Artikel

Poolse opposanten zijn in mei massaal op straat gekomen in een reactie tegen het autoritair rechts beleid van de reactionaire Poolse regering. Het KOD, Comité voor de Verdediging van de Democratie, kreeg op 7 mei ongeveer een kwart miljoen mensen bijeen om hun “gehechtheid aan de Europese waarden” te uiten.

maandag 13 juni 2016 - Freddy De Pauw
Wat is het probleem met de NAVO?
Artikel

Op 8 en 9 juli vindt de nieuwe NAVO-top plaats in Warschau. Op deze tweejaarlijkse bijeenkomst worden de belangrijkste afspraken gemaakt over de richting en de samenwerking tussen de militaire apparaten van de 28 lidstaten. De NAVO is bij uitstek het orgaan dat de militarisering in de hand werkt.

woensdag 08 juni 2016 - Ludo De Brabander
"Het Koerdisch bestaansrecht staat los van het nationalisme"
Artikel

Twee vrouwen stappen van Oslo naar Ankara. Een gesprek met Saadet Che Demir en Gulbahar Adanc.

vrijdag 27 mei 2016 - Ludo De Brabander
Obama: waarom geen sorry voor Hiroshima?
Opinie

Obama bezoekt de Japanse stad Hiroshima zonder nucleaire mea culpa. Dat zou nochtans wel mogen want een atoombom droppen op de stad was een oorlogsmisdaad met vele dode burgers.

donderdag 26 mei 2016 - Ludo De Brabander
Nieuwe premier moet Erdogans machtshonger stillen
Artikel

Binali Yildirim is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de heersende Turkse conservatieve AK-partij. Hij volgt ook Ahmet Davutoglu op als premier. Die kondigde twee weken geleden zijn ontslag aan. Hij moest het veld ruimen voor de machtshonger van president Recep Tayyip Erdogan.

maandag 23 mei 2016 - Ludo De Brabander
Venezuela: een laatste waarschuwing
Artikel

De laatste weken en dagen werden de aanvallen tegen de Boliviaanse revolutie steeds heftiger. Kranten in Spanje en de Verenigde Staten hebben het over honger in Venezuela en eisen de afzetting van het “dictatoriale regime”. De schaarste aan sommige producten heeft hier en daar geleid tot plunderingen.

vrijdag 20 mei 2016 - Jorge Martin
Prikactie tegen Belgische F-16's in Syrië
Actieverslag

Met een vijftigtal sympathisanten en leden van andere vredesbewegingen waren we aanwezig aan het Ministerie van Defensie.

donderdag 19 mei 2016 - Yannick Beck
Oorlog voeren kan in België zonder parlement
Opinie

Vandaag komen de commissies van Buitenlandse Betrekkingen en Defensie samen om van 'gedachte te wisselen' over de Belgische deelname aan de internationale coalitie tegen IS. Er zullen heel wat vragen komen aan de betrokken ministers over de regeringsbeslissing om naast Irak ook, in Syrië te bombarderen.

woensdag 18 mei 2016 - Ludo De Brabander
© vrede vzw 2016 - website by