Nieuws

Turks offensief is zet in complex schaakspel om Syrië
Artikel

Er lijkt nog maar eens een nieuwe fase aangebroken in het complexe Syrische schaakspel waar diverse spelers zich van hun meest machiavellistische of opportunistische kant laten zien.

donderdag 25 augustus 2016
Terrorisme is geen natuurramp
Opinie

Tekst van de inleidende lezing op het Midden-Oostendebat tijdens Gentse Feesten dat op 16 juli plaatsvond, twee dagen na de terreurdaad in Nice.

zondag 21 augustus 2016 - Ludo De Brabander
Nucleaire stoelendans
Artikel

Volgens verschillende nieuwswebsites zouden de Verenigde Staten begonnen zijn met het verplaatsen van hun in Turkije gestationeerde nucleaire wapens naar Roemenië.

donderdag 18 augustus 2016 - Vrede
Trekt België zich ook terug uit controversieel project met Israël?
Artikel

Het Portugese ministerie van Justitie trekt zich terug uit een controversieel samenwerkingsproject in het kader van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. het is nu wachten op de KU Leuven en het Belgische ministerie van Justitie om hetzelfde te doen.

woensdag 24 augustus 2016
Neo-populisme. Een essay met een donker randje
Dossier

Ruddy Doom buigt zich in dit essay over het fenomeen neo-populisme, een 'stroming' die de jongste jaren in opkomst is in Europa inspelend op emoties als angst en onzekerheid. Het succes van neo-populisten houdt evenzeer verband met het ontbreken van duidelijke verhalen bij gevestigde partijen.

vrijdag 19 augustus 2016 - Ruddy Doom (*)
Herdenking 71 jaar Hiroshima en Nagasaki: fotoverslag
Actieverslag

Afgelopen zaterdag herdacht Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki.

donderdag 11 augustus 2016
71 jaar Hiroshima & Nagasaki: stuur een brief naar de eerste minister en eis een kernwapenverbod!
Artikel

Stuur een brief naar de eerste minister en eis een kernwapenverbod! Print onderstaande brief uit, stuur hem op en laat het ons weten!

zaterdag 06 augustus 2016 - Pieter Teirlinck
Nucleaire actiebereidheid van de Mays en de Trumps van deze wereld is angstaanjagend
Artikel

71 jaar na Hiroshima en Nagasaki lijken onze beleidsmakers te vergeten dat we herdenken om niet te vergeten, en vooral om niet opnieuw dezelfde fouten te maken.

vrijdag 05 augustus 2016
“Voor ons is de staatsgreep van Erdoğan veel gevaarlijker”
Artikel

Interview met HDP-parlementslid Faysal Sarıyıldız. 

Faysal Sarıyıldız is een Koerdisch parlementslid van de Democratische Partij der Volkeren (HDP) uit Cizre, één van de Koerdische steden die afgelopen maanden plat gebombardeerd werden door de Turkse strijdkrachten.

 

maandag 01 augustus 2016 - Kristel Cuvelier
De kernbommen in Turkije
Artikel

Een van de vragen die onbeantwoord blijven na de poging tot staatsgreep in Turkije vrijdag jongstleden, is er een die serieuze veiligheidsimplicaties heeft voor de VS en de rest van de wereld: hoe goed zijn de Amerikaanse kernbommen beveiligd die gestockeerd worden op een Turkse luchtmachtbasis?

dinsdag 19 juli 2016 - Eric Schlosser
“Het onderwijs houdt de idee in stand dat er geen betere manier is om een goede burger te zijn dan te dienen in het leger”. Interview met Yasmin Yablonko, Khaled Farrag en Sahar Vardi
Artikel

Israëlische gewetensbezwaarden of 'weigeraars', mensen die bewust weigeren om in het Israëlisch leger te dienen, zijn een kleine maar groeiende groep binnen een toenemend rechtse en gemilitariseerde maatschappij. 

maandag 18 juli 2016 - Mariam Elba
‘Luchtbombardementen maken onze wereld net onveiliger’
Artikel

Nog harder toeslaan in Syrië en in Irak, zoals de Franse president François Hollande al aankondigde, is het foute antwoord, zegt Ludo De Brabander. ‘We grijpen veel te vlug naar de militaire interventie als “oplossing”. Daarmee belanden we in een spiraal van geweld.’ (interview in De Standaard, 16/07/16)

zaterdag 16 juli 2016 - Ine Roox
© vrede vzw 2016 - website by