Image
Geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh
Foto's: Ludo De Brabander
Geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh
4 minuten

Wereldwijd voeren schrijvers, dichters en activisten actie voor de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh die in Saudi-Arabië omwille van een gedicht ter dood is veroordeeld omdat hij zich bezondigd zou hebben aan apostasie (geloofsafval).

Op zondag 20 december namen schrijfsters als Joke van Leeuwen en Fatena al-Ghorra het woord tijdens een actie aan het Delwaidedok van de haven van Antwerpen, waar een Saudische miljardeninvestering is gepland voor de bouw van een recyclagefabriek. Het ging om een initiatief van PEN Vlaanderen, Hart Boven Hard en Red de Cultuur die eerder al de petitie Geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh op het kabinet van Didier Reynders (MR) overhandigden.

De Saudische investeerders hebben nauwe banden met het regime. Een van de geplande investeerders was Saleh Kamel van wie geweten is dat hij nauwe banden onderhoudt met Al Qaida. Toen dat bekend raakte ontkende het betrokken bedrijf ERS dat hij bij het project is betrokken. Het Antwerpse stadsbestuur ziet er in elk geval geen graten in en schermt met de werkgelegenheid die zal worden gecreëerd. Kortzichtig, want vroeg of laat krijgen we voor dat soort van opportunistische politiek de rekening gepresenteerd.

Op een moment dat we de mond vol hebben van de verdediging van onze waarden, blijken economische belangen veel belangrijker dan die waarden, aldus Joke van Leeuwen, de voorzitster van PEN Vlaanderen tijdens de actie. Via telefoon kregen we ook een korte getuigenis van de zus van Ashraf. In de komende weken zijn er nog acties gepland.

Hieronder leest u de toespraken van Sven Cooremans (PEN Vlaanderen) en van auteur Joke van Leeuwen.

 

Beminde gelovigen in de kracht en de vrijheid van het woord,

Bedankt dat u gehoor hebt gegeven aan de oproep van PEN Vlaanderen, De Groene Waterman, Red de Cultuur! en Hart Boven Hard. Wij staan hier vandaag in verbondenheid met Ashraf Fayadh. Een kind van vluchtelingen. Een man met het lef om liefdesgedichten te schrijven. Een mens die vandaag moet vrezen voor zijn leven. Omdat in een land ver van hier de geesten en de monden niet vrij mogen zijn. Wij staan hier vandaag in verbondenheid met Ashraf Fayadh. Op een boogscheut van een haven met bestuurders die liever wegkijken van het onrecht. Omdat het zo heerlijk verdrinken is in de aardoliedonkere ogen van miljardeninvesteerders. Opdat hier straks groene ammoniak en kunstmest kan worden geproduceerd, blijven vandaag de ogen en de monden van onze bestuurders gesloten voor de barbarij van hun economische vrienden. Maar niet de onze. Wij zullen onze monden niet gesloten houden maar we zullen ze vandaag gebruiken om de woorden van Ashraf Fayadh als vrije vogels over deze dokken te laten waaien.

(Sven Cooremans – PEN Vlaanderen)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Toespraak voor Ashraf Fayadh

‘De mensen moeten weten dat ik hier tegen niemand ben, ik ben een kunstenaar en alleen maar op zoek naar mijn vrijheid.’

Dat liet dichter en beeldende-kunstcurator Ashraf Fayadh in een boodschap weten aan alle mensen wereldwijd die roepen om rechtvaardigheid voor deze onder-woorden-brenger, deze bijeenbrenger van kunstenaars, deze man met een open geest en met de moed van wie beseft dat het anders kan.

Hij werd geboren en groeide op in Saoedi- Arabië, als een statenloze, als een kind van gevluchte Palestijnen.

‘Het geboorteland’, dichtte hij, ‘: een kaart om in je jaszak te steken’.

Een Saoedisch burger mag hij zich dus niet noemen, maar hij is zeker een wereldburger, hij legde onder meer contacten met de mensen van Tate Modern, hij bracht kunstenaars samen, ook vrouwelijke kunstenaars uit dat land dat vrouwen zo diep onderdrukt. Hun foto’s stonden op zijn telefoontje, kunstenaars onder elkaar, en prompt werd hij beschuldigd door de zedenpolitie.

Liefdesgedichten schrijft hij. Gedichten over zijn omstandigheden.

Poëzie geeft ruimte, stelt vragen, maakt interpretaties mogelijk, stopt woorden niet in de jaszak van het grote gelijk. En dat is het omgekeerde van wat het Saoedische regime doet. Dat stopt zelfs de Almachtige in de jaszak van de eigen almacht.

Ashraf is ter dood veroordeeld voor afvalligheid.

En wij staan hier zoals velen overal ter wereld die hem onder ons willen houden, die willen voorkomen dat uit naam van een volstrekte intolerantie hij en alle menselijkheid waarvoor hij staat worden gedood.

Dit jaar werden in Saoedi- Arabië al 151 mensen onthoofd.

We moeten dus hard roepen.

En het is niet voor niets dat we op deze plek staan, in de buurt van het Delwaidedok. Want België, en niet alleen België, is bondgenoot van dit regime. Economische belangen doen ons land, ons gewest, deze stad, het hoofd wegdraaien van wat er daar gaande is.

Vele hectaren van dit havengebied zijn in Saoedische handen, en er moet een afvalverwerkingsbedrijf komen -werkgelegenheid – waarover twijfels bestaan of de plannen ervoor wel kloppen. Er zijn Saoedische superrijken bij betrokkenen die ook banden hebben met Al Qaida. Het Salafisme heeft zich bovendien al zo lang in België genesteld. Een Europees geöriënteerde Islam kan daar met veel minder geld moeilijk tegenop boksen.

We hebben een petitie aangeboden aan Didier Reynders en we staan hier om onze leiders en captains of industry aan te spreken.

Waar zijn onze waarden nog, waarover de laatste tijd zoveel werd geroepen, als economisch voordeel voor alles gaat?

‘Geld’, dichtte Ashraf, ‘papieren met de beeltenis van leiders.’

Joke van Leeuwen

 

 

 

 

 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.