Activiteit

datum 
di 11 dec 2018
Uur 
19u30
plaats 
Sleutelstraat 26
Brussels 1000
BE
wie 
Epo, De Expeditie, Koerdisch instituut, Masereelfonds, Vrede vzw
BOEKVOORSTELLING | Het Koerdisch Utopia (Brussel)

BOEKVOORSTELLING | Het Koerdisch Utopia (Brussel)

In zijn wereldberoemde boek 'Utopia' beschrijft de Engelse humanist Thomas More een ideale staat. Vijf eeuwen na de publicatie reist Ludo De Brabander door de ‘Democratische Federatie van Noordelijk Syrië’. Hij wrijft zich de ogen uit. Radicale basisdemocratie, gelijkheid tussen man en vrouw en etnisch-cultureel pluralisme: dan ben je ver van de clichés over de regio. De Brabander is getuige van een uniek experiment op de puinhopen van dit nu al jarenlang door oorlog geteisterde land. Maar tegelijkertijd stelt hij vast dat de weg naar Utopia met hindernissen bezaaid is. Zeker, de alliantie van Koerdische Volksbeschermingseenheden en hun bondgenoten boekt succes in haar strijd tegen Islamitische Staat. Maar wat als IS helemaal verdreven is? De Democratische Federatie van Noordelijk Syrië staat centraal in het geostrategische schaakspel dat regionale en internationale grootmachten in Syrië uitvechten. Een verhaal over mythes en het democratisch confederalisme als mogelijk model voor Syrië. 

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, MO*, Knack en DeWereldMorgen.be. Hij is auteur van 'Oorlog zonder grenzen' (EPO, 2016) en coauteur van 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009).

Marlies Casier (UGent) gaat in gesprek met Ludo De Brabander. Na het gesprek is er tijd om vragen te stellen en kan je het boek aankopen en laten signeren.

Praktisch

  • Datum: Dinsdag 11 december
  • Plaats: Le spaceSleutelstraat 26 1000 Brussels
  • Uur: 19u30
  • Prijs: Gratis

 

© 2020 vrede vzw - website by