Campagnetekst 2017
Campagnetekst 2017

Campagnetekst 2017

Hang op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, de vredesvlag!

Elk jaar roepen we op om deze dag in de kijker te zetten door de vredesvlag te laten wapperen. Dit jaar leggen we de focus in België op kernwapens.

 

Waarom?

Op 7 juli 2017 aanvaardden de VN in New York een internationaal verdrag dat kernwapens verbiedt. 72 jaar nadat de wereld tot tweemaal toe getuige was van de immense destructie die dit massavernietigingswapen aanricht, is er nu een begin gemaakt aan de uitbanning ervan. Dit is niet minder dan een historische stap!

122 staten stemden tijdens de onderhandelingen in New York (van 15 juni tot 7 juli 2017) voor het verdrag. België, alle andere NAVO-lidstaten en de kernwapenstaten boycotten de onderhandelingen en weigeren vooralsnog het nieuwe verdrag te tekenen. Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens in de wereld (en België), maar verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en op financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren. De spanningen tussen Noord-Korea en de VS tonen het enorme potentiële gevaar van deze massavernietigingswapens en het belang om onze wereld zo vlug mogelijk kernwapenvrij te maken.

Het is daarom belangrijk dat Belgische steden, gemeenten en burgers een signaal geven: ook wij willen een verbod op kernwapens!

Verbod op kernwapens, nu!

 

Wat kan uw stad of gemeente doen?

  • Laat in de week van 21 september op zoveel mogelijk openbare plaatsen en scholen de vredesvlag wapperen
  • Roep uw inwoners op de vredesvlag te hangen aan hun gevels, balkons en ramen
  • Wijd een kort artikel in de stads- of gemeentekrant of website aan deze oproep en leg uit waarom het gemeentebestuur deze campagne ondersteunt (teksten beschikbaar)
  • Tweet een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of deel de facebookpagina
  • Organiseer een publieks- of schoolactiviteit op 21 september
  • Vredesvlaggen kan u bestellen in 3 verschillende formaten op de campagnepagina

 

Wat kan je als burger doen?

 

Meer info

Vrede vzw - Contact: Pieter@vrede.be of 09/233.46.88

Bestanden 
© 2018 vrede vzw - website by