Campagnetekst 2018
Campagnetekst 2018

Campagnetekst 2018

Dit jaar leggen we de focus opnieuw op het thema kernwapens, waarom?

Er vonden vorig jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed. Het verdrag werd opengesteld ter ondertekening op 20 september 2017. Ondertussen tekenden reeds 58 landen het verdrag, en ook het ratificatieproces is al opgestart. Eens 50 landen het VN-verdrag ratificeren treedt het in werking.

Dit is niet minder dan een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (1945) werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt. De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die dit alles mee bewerkstelligde, ontving hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede – een zeer duidelijk signaal.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

België nam niet deel aan de onderhandelingen, en heeft het VN-verdrag ook (nog) niet getekend. Daarom is het belangrijk dat Belgische steden en gemeenten een duidelijk signaal geven. Wij willen dat België het kernwapenverbod ondertekent.

Lees hier onze brief verstuurd naar alle burgemeesters en gemeentebesturen.

Brief Dag van de Vrede 21 september 2018

 

Wat kan uw stad of gemeente doen?

 • Hang de vredesvlag in de week van 21/9 en  toon op die manier uw steun aan de campagne
 • Laat op zoveel mogelijk openbare plaatsen en scholen de vredesvlag wapperen
 • Wijd een kort artikel in de stads- of gemeentekrant of website aan deze oproep en leg uit waarom het gemeentebestuur deze campagne ondersteunt (teksten en logo beschikbaar)
 • Roep uw inwoners op de vredesvlag te hangen aan hun gevels, balkons en ramen
 • Tweet een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlagen/of deel de facebookpagina
 • Organiseer een publieks-of schoolactiviteit op 20 of 21 september

 

Wat kan je als burger doen?

 • Laat in de week van 21 september de vredesvlag wapperen aan gevels, ramen, deuren, balkonnen, op je werk,...
 • Tweet een foto van uw wapperende vredesvlag met de hashtag #vredesvlag of deel ze op Facebook met dezelfde hashtag
 • Stuur een klacht naar uw bank indien deze nog steeds investeert in kernwapens. Investeert uw bank niet in kernwapens kan u ze ook een compliment sturen!
 • Neem deel aan de nationale actie tegen de investeringen van BNP Parisbas Fortis in kernwapens op 26 september in Brussel! Wil je deelnemen? Stuur dan een mailtje naar yannick@vrede.be
 • Vredesvlaggen kan u bestellen in 3 verschillende formaten op de campagnepagina

 

Meer info

Vrede vzw - Contact: Pieter@vrede.be of 09/233.46.88

© 2019 vrede vzw - website by