Activiteit

datum 
di 02 mei 2017
Uur 
19u30
plaats 
Dansaertstraat 70
1000 Brussel
BE
wie 
The BRussels Tribunal, Vrede vzw e.a.
Film: CARTOONISTS - Foot Soldiers Of Democracy

Film: CARTOONISTS - Foot Soldiers Of Democracy

Inleiding en nabespreking door LUC PIEN.          

Een Parijzenaar gaat bij zijn collega’s-cartoonisten overal ter wereld, op zoek naar wat hen bezielt. Naar Caracas en Algiers, Moskou en New York. Hij ontmoet een Palestijn en een Belg die in Jerusalem woont: ze klagen samen aan de muur. In Abidjan en Ouagadougou zijn tekeningen dikwijls de enige vormen van massacommunicatie. Chinezen hebben een ontluisterende cultuur aan grafische en visuele metaforen. Venezuela, Mexico en Tunesië herbergt beeldenmakers die door hun werk stiekem de grenzen verleggen van het politiek correcte.

Het potlood en de hand krijgen een gelaat. De samenleving toont haar recente geschiedenis en haar achterkant. Corruptie, vuil geld, gesjoemel en onderdrukking, moord en doodslag, geweld, bloed en leed zijn steeds terugkerende thema’s. Net als kapitalisme, fundamentalisme, totalitarisme, analfabetisme en andere dictaturen. Vernietigende krachten worden gehekeld. Humor is het wapen: veelal scherp en cynisch, dan weer zalvend en zoetzuur. Soms getekend met gebroken vingers. Objectief en subjectief op dezelfde lijn. Altijd uniek, precies en kritisch.

Samen zijn ze het Ministerie van de Verbeelding. De storing in het systeem. De pruttel in de motor. De draad voor de vuile was. De kromme link tussen verleden en toekomst. De censuur van de censuur.

Het lijkt of ze, ieder op hun manier, ontsnapt zijn aan een vroege uitschakeling en zo onaantastbaar zijn geworden. Ze claimen de levenslange strijd voor de democratie, de universele taal van het verzet. Ze maken ongekende verbindingen tussen zwart en wit. Ze kleuren en kaderen de spiegel van de onrust en het ongenoegen. Ze vertalen de sluimerende angst van de mensen in durf die tot inzicht leidt. De geschiedenis wordt hertekend.

CARICATURISTES is een documentaire over tekenaars die het falende discours omzetten in hoopgevende beelden.

Praktisch:

© 2018 vrede vzw - website by