Activiteit

datum 
do 21 sep 2017
Uur 
0u00
plaats 
Dok Noord 4F 203
Gent 9000
BE
wie 
Vrede vzw
Hang de vredesvlag op de Internationale Dag van de Vrede!

Hang de vredesvlag op de Internationale Dag van de Vrede!

Hang op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, de vredesvlag!

Elk jaar roepen we op om deze dag in de kijker te zetten door de vredesvlag te laten wapperen. Dit jaar leggen we de focus in België op kernwapens.

Waarom?

Dit jaar leggen we de focus opnieuw op het thema kernwapens, waarom?

Er vonden vorig jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed. Het verdrag werd opengesteld ter ondertekening op 20 september 2017. Ondertussen tekenden reeds 58 landen het verdrag, en ook het ratificatieproces is al opgestart. Eens 50 landen het VN-verdrag ratificeren treedt het in werking.

Dit is niet minder dan een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (1945) werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt. De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die dit alles mee bewerkstelligde, ontving hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede – een zeer duidelijk signaal.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.
België nam niet deel aan de onderhandelingen, en heeft het VN-verdrag ook (nog) niet getekend. Daarom is het belangrijk dat Belgische steden en gemeenten een duidelijk signaal geven. Wij willen dat België het kernwapenverbod ondertekent.

Lees hier onze brief verstuurd naar alle burgemeesters en gemeentebesturen.

Meer informatie: https://www.dagvandevrede.be/

Brief Dag van de Vrede 21 september 2018

 

Vlag kopen?

We verkopen fietsvlaggetjes met de opdruk 'Peace' (10cm x 15cm), normaal formaat vlaggen met de opdruk 'Peace' (1.5m x 1m) en mastvlaggen met de opdruk 'Vrede' (3m x 2m). Plaats hier je bestelling.

 

© 2020 vrede vzw - website by