Activiteit

datum 
za 17 feb 2018 tot zo 18 feb 2018
Uur 
9u00
plaats 
Haachtsesteenweg 53
1210 Brussel
BE
wie 
Intal
Intal Vormingsweekend 2018: Globalize Peace

Intal Vormingsweekend 2018: Globalize Peace

Zin om je een weekend lang onder te dompelen in actuele internationale thema's? Schrijf je dan nu in voor het jaarlijkse intal vormingsweekend.

Je neemt een duik in de context van thema's die jij interessant vindt, je krijgt uitleg van verschillende experten en gaat in discussie met de andere deelnemers. Schrijf je hier in.

Wanneer? Zaterdag 17 en zondag 18 februari 2018

Waar? Lokalen van intal en jeugdherberg Van Gogh, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel (makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: wandelafstand van station Brussel-Noord – of metro Botanique)

Voor wie? Iedereen is welkom

Taal? De sessies worden in het Nederlands en Frans gegeven.

Prijs? €25 voor niet-intal leden - €22 voor intal leden (maaltijden, overnachtingen materiaal inbegrepen).

Overnachting: op aanvraag

Programma - Klik hier voor het programma in het Frans.

Zaterdag 17 februari

9u-9u45: Onthaal met koffie

10u – 12u30 (Keuze uit 1 sessie) :

A/ Een nakende oorlog tegen China?
De Verenigde Staten heersen sinds de Tweede Wereldoorlog op economisch, militair en cultureel vlak over de wereld, maar er zijn kapers op de kust. China staat op punt om de Verenigde Staten van de troon te stoten, en de VS in te halen als eerste wereldeconomie. Hoe reageert het Witte Huis? Bereidt Trump zich voor op een oorlog tegen China? We nodigen specialisten uit van Chinasquare.

B/ Cuba in 2018
Cuba wil een diepe structurele economische hervorming doorvoeren  en dit zonder de hulp van internationale financiële instellingen. Dat is vrij uniek in de wereld. Bovendien wil Cuba  trouw blijven aan de principes van het socialisme. Hoe pakt Cuba de hervormingen aan? En hoe zit het nu eigelijk met de blokkade tegen het eiland? Hoe gaat Cuba om met een Trump in het Witte Huis? Welke veranderingen staan er op til in de Cubaanse politiek  en de maatschappij? We vragen de experten erbij van Cubanismo.

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30 (Keuze uit 1 sessie) :

A/ Palestina, de bezetting als exportproduct?
70 jaar geleden riep Israël de onafhankelijkheid uit. Van het oorspronkelijk Palestijnse grondgebied blijft er vandaag amper 12% over. Met een netwerk van kolonies, gescheiden wegen, checkpoints, een apartheidsmuur en de blokkade van de Gazastrook schendt Israël dagelijks de basisrechten van de Palestijnen. Tegelijkertijd groeide Israël uit tot de vierde grootste wapenexporteur en het meest gemilitariseerde land ter wereld.
Exporteert Israel de bezetting over de hele wereld? En welke belangen zijn daarmee gemoeid?

B/ De NAVO, Europa en hun oorlogen
Enkele maanden geleden trokken we met meer dan 10.000 activisten de straat op om te protesteren tegen de komst van Trump en de NAVO. In juli 2018 vindt er opnieuw een NAVO top plaats in ons land. President Donald Trump zal opnieuw aan alle NAVO-lidstaten vragen om 2% van hun budget te besteden aan defensie. Dat terwijl in Europa, en ook in ons land, massaal wordt bespaard op pensioenen, onderwijs en gezondheidszorg. De Europese Unie kondigde onlangs aan om de komende jaren 40 miljard euro te willen investeren in de ontwikkeling van de militaire industrie. Ons land doet maar al te graag mee. Waarom? Wiens oorlogen voeren we eigenlijk?

Zondag 18 februari

9u-9u45: Onthaal met koffie

10u – 12u30 (Keuze uit 1 sessie) :

A/ Humanitaire crisis in Jemen, de gevolgen van oorlog (in het Engels met vertaling)
Sinds maart 2015 staat Saoudi-Arabië aan het hoofd van een militaire coalitie die Yemen dagelijks bombardeert.  Meer dan 9.000 mensen kwamen om het leven, en de oorlog bracht een dramatische humanitaire crisis teweeg in het land. Iedere 10 minuten sterft een kind aan  ziekten die in normale omstandigheden te genezen zijn. 7 miljoen mensen worden bedreigd door hongersnood en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampt het land met de zwaarste cholera epidemie ooit. Tijdens deze vorming bestuderen we de gevolgen van oorlog op de publieke gezondheid. Voor deze vorming werken we samen met G3W en de People's Health Movement. Deze vorming zal doorgaan in het Engels met vertaling.

B/ De rol van vrouwen in sociale bewegingen
In de geschiedenisboeken komen we maar weinig verhalen tegen waarin vrouwen een sleutelrol opnemen. Nochtans waren en zijn ze vaak de motor van verandering. Ze hebben een belangrijke rol in de sociale strijd voor menswaardige arbeidsomstandigheden, vrouwenrechten, armoedebestrijding, etc. Of het nu vóór of achter de schermen is. We blikken terug op enkele sleutelmomenten in de geschiedenis, en bekijken enkele actuele bewegingen zoals Ni Una Menos, de Women's March, ...

12u30-14u : middagpauze

14u – 17u30 (Keuze uit 1 sessie) :

A/ Afrika: bracht de dekolonisering echte onafhankelijkheid?
Bijna alle Afrikaanse landen zijn officieel onafhankelijk sinds de jaren '60. Hebben ze de middelen en de vrijheid om een onafhankelijke politiek te voeren? Of zijn er mechanismen die deze eigen koers tegenhouden? Dragen de militaire interventies van de NAVO, vrijhandelsakkoorden of het Europees migratiebeleid  bij tot de ontwikkeling van het continent? Of zorgen ze ervoor dat het continent in armoede blijft steken?

B/ Latijns-Amerika, continent van vrede?
In 2014 riepen de landen van Latijns-Amerika het continent uit tot “vredeszone” tijdens een top van de CELAC in Havana. CELAC is een samenwerkingsakkoord van alle landen van het Amerikaanse continent, zonder de VS. Hoe is de stand van zaken nu, 4 jaar later? Een vredesakkoord in Colombia, een nieuwe president van de Verenigde Staten, onrust in Venezuela, de opkomst van rechtse krachten in landen als Argentinië, Brazilië en Honduras. Kunnen we spreken van vrede op het continent? En welke zijn de krachten die deze vrede bedreigen? 

Meer informatie over de sprekers volgt. Inschrijven kan alvast via deze link.

© 2019 vrede vzw - website by