Activiteit

datum 
wo 12 dec 2018
Uur 
19u30
plaats 
Leopoldstraat 6
1000 Brussel
BE
wie 
MO*, Vlaams-Nederlands Huis deBuren
MO*TALKS| Klimaat: een uitweg uit de crisis

MO*TALKS| Klimaat: een uitweg uit de crisis

Het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties is duidelijk: we hebben nog twaalf jaar om de gevolgen van klimaatverandering binnen aanvaardbare perken te houden. Dat we dat moeten doen, daarover is bijna iedereen het eens. Over hoe we dat moeten doen, bestaat steeds minder eensgezindheid. De overheid talmt met doortastend beleid, burgers zien tussen het bos van duurzame voorstellen al lang niet meer de bomen en het bedrijfsleven wil wel, maar ook niet altijd. In Nederland bedachten ze er het woord ‘meestribbelen’ voor. Ondertussen dringt de tijd. Klimaatverandering is de existentiële crisis voor de mensheid.

Hoe geraken we vooruit? Hoe schakelen we een versnelling hoger? En hoe zorgen we ervoor dat klimaatbeleid ook sociaal beleid is?

Sprekers

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Als professor met een uitgesproken mening schrijft hij scherpe columns voor De Groene Amsterdammer en Het Parool en is hij vaste gast en commentator bij programma's als Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR nieuwsradio. Engelen schreef onder meer de boeken 'Het bange Nederland' (2008), 'Een ongeluk in slowmotion' (2012), 'De schaduwelite' (2014) en 'De kanarie in de kolenmijn' (2016). In dit laatste boek waarschuwt hij samen met co-auteur Marianne Thieme tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen.

Mathias Bienstman is beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu, het netwerk van de Vlaamse natuur-en milieuorganisaties. Hij heeft moraalfilosofie en economie gestudeerd en staat bekend om zijn frisse kijk op de toekomst van het milieu. Met zijn boek ‘Op eigen kracht’ toont hij de evolutie naar een groenere wereld, waarin we bevrijd worden van gas, olie en kernenergie.

Natalie Eggermont is spoedarts en klimaatactiviste. Ze is onder meer actief bij Climate Express en schreef het boek 'Climate Express: Sporen naar verandering.' Dit voorjaar was ze ook te zien in Watt op Canvas, een documentaire serie over de energie- en klimaatproblematiek in de wereld en in ons eigen land.

Moderator van deze avond is Tine Hens, journaliste bij MO* en gespecialiseerd in klimaat en sociaalecologische transitie. Zij is ook auteur van 'Het klein verzet', het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is.

Praktisch

  • Datum: Woensdag 12 december
  • Plaats: Huis De Buren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
  • Uur: 19u30-21u30
  • Prijs: Inkom: 5 euro. Inschrijven verplicht via deze link
  • Meer info

 

© 2019 vrede vzw - website by