Activiteit

datum 
wo 14 Mar 2018
Uur 
20u00
plaats 
Paddenhoek 3
9000 Gent
BE
wie 
Vrede vzw, Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Menarg
Moviemiento #2: Rojava - een utopie in de Syrische chaos

Moviemiento #2: Rojava - een utopie in de Syrische chaos

Moviemiento #2: Rojava - een utopie in de Syrische chaos

 • Inleiding: Chris Den Hond (regisseur)
 • Nabespreking:
  • Chris Den Hond (regisseur)
  • Marlies Casier (gastdocent aan de Universiteit Gent, Conflict en Ontwikkelingsstudies)
  • Moderator: Ludo De Brabander (Vrede vzw)

In volle gevecht tegen de Islamitische Staat, en nu ook tegen Turkse troepen en salafistische milities, proberen de Koerden en andere volkeren in het Noorden van Syrië een origineel politiek project op te zetten: basis-democratisch, feministisch, seculier en etnisch-religieus pluralistisch. Een verademing in een vijandige en nationalistisch-religieuze omgeving. Maar zal deze prille basisdemocratie kunnen overleven?

Een reportage van Chris Den Hond en Mireille Court. Gefilmd in juli 2017. Duur: 45 min.

Chris Den Hond en Mireille Court trokken in juli 2017 op reportage naar de Democratische Federatie van Noord-Syrië (ook bekend als Rojava), zoals de nieuwe samenleving genoemd werd. Mireille Court is gespecialiseerd in het relaas van onderdrukte volkeren (Noord-Ierland, Palestina, Koerdistan). Chris Den Hond is video-journalist, redacteur bij Orient XXI en auteur van diverse reportages over o. a. de Palestijnse en de Koerdische kwestie.

Moviemiento?

Een nieuwe reeks politieke films en documentaires rond het thema “verzet”, telkens op woensdagavond in Film-Plateau, Gent.

Wereldwijd komen mensen op allerlei manieren in verzet tegen onrecht, van grote opstanden tot stil protest. Een levensbelangrijk menselijk streven dat nochtans vaak onderbelicht blijft. Daarom brengen wij het in beeld.

In maart 2018 bent u steeds op woensdagavond (20u) welkom in de Gentse universitaire filmclub Film-Plateau, voor vier inspirerende en verrassende films, telkens voorzien van een deskundige inleiding en een nabespreking.

Praktisch

 • 14 maart 2018, 20u00 (bekijk ook het programma van 7, 21 en 28 maart 2018)
 • Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent
 • Organisatie: Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Menarg (Middle East and North Africa Research Group UGent) en Vrede vzw
 • Info: ann-sophie@masereelfonds.be
© 2019 vrede vzw - website by