President Biden vraagt voor het komende fiscale jaar 2022 een verhoging van het budget voor het Pentagon. De linkervleugel van de Democraten reageert ontgoocheld.
Eén van de vervelendste dossiers die Joe Biden van zijn voorganger Donald Trump geërfd heeft is de nucleaire overeenkomst met Iran.
Dankzij een deal gesloten tussen de vorige Amerikaanse president Trump en de transitionele regering van Soedan, werd dit land in het noordoosten van Afrika van de lijst van staatssponsors van terreur geschrapt.
Bidens focus op de terugtrekking uit Afghanistan zou de indruk kunnen wekken dat er een einde komt aan de ‘eindeloze oorlog’, maar het Pentagon heeft de militaire operaties elders opgedreven.
Een van de laatste wapenfeiten van Trump voor zijn termijn als president erop zat, was het vastleggen van een gehaaide overeenkomst met Marokko.
Momenteel heeft het Verenigd Koninkrijk 180 kernkoppen. Premier Boris Johnson kondigde aan dat aantal te willen uitbreiden naar 260. “Een schending van het non-proliferatieverdrag” aldus Ludo De Brabander in een interview van Redactie Radio Centraal.
Ooit verklaarde een secretaris-generaal van de NAVO (Rasmussen) dat het succes van de alliantie zal kunnen afgewogen worden aan het succes van de operaties in Afghanistan.
In het kader van Belmundo 2021 organiseerde Vrede op 17 maart samen met Intal Gent en het Masereelfonds een gesprek tussen de klimaat-en de vredesbeweging over het thema 'system change'. Het webinar kan je onderaan dit artikel herbekijken.
Donderdag 18 maart vond in Alaska de eerste dialoog op hoog niveau plaats tussen China en de Verenigde Staten sinds Joe Biden president werd. De ontmoeting eindigde in een compleet fiasco, die een gapende kloof tussen beide landen aantoont die breder is dan ooit. Hoe het nu verder moet is niet te voorspellen.
Momenteel wordt in het Brits parlement een conservatief wetsvoorstel behandeld dat protestacties criminaliseert.
Op 21 maart markeren we jaarlijks de Internationale Dag tegen Racisme. Dit jaar was Vrede vzw aanwezig op de Vrijdagsmarkt in Gent om de zes eisen van het Platform 21/3 te ondersteunen. Bekijk hier het foto- en videoverslag.
Op 20 februari ging de documentaire ‘Los retornados’ in digitale première. De docu van filmmaker Pieter De Vos en historica Tessa Boeykens vertelt het verhaal van inheems verzet tegen de aanleg van een stuwdam in Guatemala. Het is een relaas van strijdkracht en hoop dat iedereen zou moeten horen.