Image
Activiteitenreeks project Peace-full
Beeld: Vrede vzw
Activiteitenreeks project Peace-full
Artikel
3 minuten

Activiteitenreeks naar aanleiding van de 'Internationale Dag van de Vrede' op maandag 21/9 & de 70ste verjaardag van de bombardementen op de Japanse steden Hiroshima en Nagsaki.

Hibakusha uit Nagasaki en voormalig EU-president Herman Van Rompuy te gast - grootste vredesvlag ter wereld aan de Belgacomtoren op 21/9 - 100 Belgische steden en gemeenten steunen de vlaggenactie.

Vrijdag 18/9 Conversaties met een hibakusha

Ontmoeting met mevrouw Teruko Yokoyama, zij overleefde de kerbomaanval op Nagasaki. Met beeldmateriaal en een algemene schets van de kernwapenproblematiek toen en vandaag. Vertaling voorzien naar het Nederlands. Iedereen welkom.

  • Plaats: Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, Gent.
  • Aanvang 19u30.
  • Facebookevenement hier.

 

Vrijdag 18 en maandag 21 september: hibakusha-tour langs Gentse middelbare scholen

Op 18/9 komt mevrouw Teruko Yokoyama spreken op het Koninklijk Lyceum in Gent en op 21/9 in de feestzaal van Sint-Pietersinstituut om 10u. Wil u er graag bij zijn met uw klasgroep? Contacteer Pieter@vrede.be

Zaterdag 19 september 9 u: haiku-Colloquium met Dhr. Herman van Rompuy

Gewezen voorzitter van de Europese Raad en gewezen Premier van België Dhr. Herman Van Rompuy, werd onlangs benoemd als 'ambassadeur van de haiku' van Japan. Hij was in mei dit jaar in Japan om deel te nemen aan een bijeenkomst over Vrede en Haiku. Hij licht zijn ervaring toe en praat over Haiku's samen met dertig andere Haikukunstenaars uit zestien verschillende landen. Gevolgd door de officiële opening van de haiku-tentoonstelling aan de Lievekaai.

Zondag 20 september: Poëziewandeling en permanente tentoonstelling tot eind december

Poëziewandeling tijdens de Europese autoloze zondag. 50-tal grote banieren met haiku's op het thema 'Vrede' in meerdere talen worden getoond langs het meest lyrische deel van het oude Gentse centrum (wijk Prinsenhof), van de Lievebrug (Lievekaai) tot het Rabot (St. Antonuskaai) op de kaaimuren aan beide kanten. Bezoekers kunnen 3 maanden lang blijven genieten van de schoonheid en stilte van dit 2 kilometer lange traject, te voet of met de boot.

Zondag 20 september: Varend concert tijdens de Autoloze zondag

Vanaf 14u varen jonge muzikanten uit op een authentieke houten boot waarop een grote vleugelpiano geladen is. Zij brengen non-stop, ieder om beurt, klassieke muziek met uitgebreide repertoires in het centrumwater tussen de oude Vismijn en St. Michielsbrug.

Om 18u brengt een 60-koppig gelegenheidskoor 'Ode aan de vreugde' van Beethoven, samen met 4 solisten, de piano op het water en tal van andere muzikanten. Een unieke wereldcreatie!

Maandag 21 september: Vlaggencampagne & Internationale Dag van de Vrede

Het Vredehuis van de stad Gent neem het initiatief om de grootste Vredesvlag ter wereld (50m op 30m of bijna zo groot als de Korenmarkt) vanaf het oude Belgacomgebouw uit te rollen in aanwezigheid van het stadsbestuur, de hibakusha en honderden scholieren naar aanleiding van 20 jaar Vredeshuis Gent en de Internationale Dag van de Vrede.

Vrede vzw roept elk jaar alle burgers en alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk Mayors for Peace op om op 21 september de vredesvlag op te hangen. De stad Gent geeft hier op een schitterende wijze invulling aan deze oproep. Laat ook uw vredesvlag wapperen die dag!

Wenst u graag een interview te doen met de hibakusha? Neem dan contact op met Pieter Teirlinck.


 

Project P E A C E F U L L is een realisatie van Viadagio vzw, Vrede vzw en Vredesoverleg Gent in samenwerking met Vredeshuis Gent.

Met de STEUN van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Waterwegen en Zeekanaal NV, Pian Quatre mains, Quadrifinsh, Koen en Caroline Bloemenmarkt.


 

Contact:


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.