http://www.info-turk.be
Printvriendelijke versie
De NAVO steunt Turkije in zijn aanval tegen de Koerden
Foto: DOD photo by U.S. Air Force Master Sgt. Jerry Morrison

De NAVO steunt Turkije in zijn aanval tegen de Koerden

Het Atlantische Bondgenootschap, dat dinsdag 28 juli in spoed bijeenkwam in Brussel op vraag van Turkije, steunt Ankara in haar dubbele aanval tegen de Koerdische rebellen en Islamitische Staat (IS).

 "De NAVO volgt de ontwikkelingen van heel dicht bij en wij garanderen onze Turkse bondgenoot onze sterke solidariteit", zo verklaarde de secretaris-generaal van de NAVO, de Noor Jens Stoltenberg, tijdens de opening van de vergadering van de NAVO-ambassadeurs van de 28 lidstaten.
"Het terrorisme in al zijn vormen kan in geen enkele situatie getolereerd of gerechtvaardigd worden", betoogde Stoltenberg, zij brengt "instabiliteit aan de poorten van Turkije en aan de grenzen van de NAVO."

De Turkse islamitisch-conservatieve regering werd er lange tijd van beschuldigd de radicale organisaties in de strijd tegen het regime van Damascus gunstig gezind te zijn, maar maakte recentelijk een bocht na de zelfmoordaanslag in Suruç (in het zuiden van Turkije), toegeschreven aan IS, en de dood van een Turkse soldaat tijdens een jihadistische aanval aan de Syrische grens.
President Recep Tayyip Erdogan herhaalde dinsdag dat zijn land niet zou buigen voor de "terroristische" dreiging en zal met "vastberadenheid" haar strijd verderzetten tegen de strijders van Islamitische Staat en de rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).
"Er is geen sprake van om in te binden. Het is een lang proces en dit proces zal verder gezet worden met dezelfde vastberadenheid," beloofde Erdogan op het ogenblik van de opening van de NAVO-bijeenkomst over de veiligheidsituatie in Turkije.

De creatie van een veiligheidszone 

Sinds vorige week vrijdag, voert het Turkse leger luchtaanvallen uit tegen IS-doelwitten in Syrië. Ankara heeft ook het lang verwachte licht op groen gezet, voor het gebruik van de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik in het zuiden van het land door Amerikaanse vliegtuigen om stellingen van IS te bombarderen in Syrië en Irak.

Maandag hebben de VS en Turkije beslist om hun gezamelijke militaire samenwerking op te drijven om IS uit het noorden van Syrië langs de Turkse grens te verdrijven.

"Het schoonmaken van deze gebieden en het tot stand brengen van een veiligheidszone laat toe dat de 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije terug kunnen keren naar hun thuis", zo stelde Erdogan het dinsdag.

Deze nieuwe samenwerking is gericht op "de oprichting van een IS-vrije zone en de verbetering van de veiligheid en de stabiliteit langs de grens tussen Turkije en Syrië", verklaarde een Amerikaanse militaire functionaris aan het nieuwsagentschap AFP in de marge van een bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Ethiopië.

De details van de door Washington genoemde overeenkomst moeten echter nog vastgelegd worden.

Volgens de Amerikaanse militaire functionaris zou het een Turkse steun omvatten voor de "partners op het terrein" van de Verenigde Staten, namelijk de troepen van de gematigde Syrische oppositie. Het betekent echter niet de installatie van een "no-fly-zone" zoals Ankara vraagt.

Vredesproces in gevaar

Tezelfdertijd heeft Turkije de intentie om haar aanvallen tegen PKK-rebellen in Noord-Irak verder te zetten tot ze hun wapens neerleggen.

Deze Turkse campagne kan het fragiele vredesproces vernietigen dat in 2013 overeengekomen werd om een einde te maken aan een opstand waarbij sinds 1984 al 40.000 doden vielen.

"Het is onmogelijk om verder te gaan (met het vredesproces) met degenen die de nationale eenheid bedreigen", zei Erdogan, daarbij doelend op de PKK.

Hoewel de bondgenoten van Turkije unaniem het offensief hebben toegejuicht tegen IS, lijken sommige bondgenoten een meer terughoudende houding aan te nemen ten aanzien van de strijd tegen de Koerdische rebellen. Washington gelooft dan weer dat Ankara "het recht heeft om zichzelf te verdedigen" in zijn confrontatie met de PKK.

"Men moet opletten de doelen niet te verwarren", zei de Franse president François Hollande tegen verslaggevers, na een telefonisch overleg met Erdogan.

Maar de dubbele aanval van Ankara tegen de PKK én de IS-strijders voedt achterdocht. Sommigen zeggen dat de prioriteit van de Turken de strijd tegen de Koerden is, in plaats van de strijd tegen IS.

 (Dit is de vertaling en bewerking van een persbericht van AFP van 28 juli 2015 dat eerder verscheen op www.info-turk.be)

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by