Image
Eye on Palestine 2011 - een verslag
Beeld: Eye on Palestine
Eye on Palestine 2011 - een verslag
Actieverslag
2 minuten

Van 16 tot 30 maart 2011 kon je tijdens het Festival Eye on Palestine in Antwerpen, Brussel en Gent terecht voor Palestijnse films, muziek en dans. In deze tweede editie stonden cultureel verzet, de bezetting en de situatie in de Gazastrook centraal. Verschillende filmmakers uit Israël en de bezette gebieden kwamen getuigen en hun films voorstellen.

Het festival Eye on Palestine tracht Palestina op een alternatieve manier onder de aandacht brengen. “Op de klassieke debatten en info-avonden over Palestina komt meestal hetzelfde publiek. Vandaar het idee om het open te trekken en dieper in te gaan op de situatie en op de oorzaken van het conflict vanuit een aantrekkelijk medium zoals film en documentaires. We willen het conflict in zijn brede aspect in beeld brengen” zegt Ludo De Brabander van de vzw Vrede.

Voor jong en oud

De tweede editie was uitgebreider dat die van 2010, maar het zwaartepunt bleef liggen bij documentaires en panelgesprekken met de filmmakers. Daarnaast waren er getuigenissen, muziek, dans en een tentoonstelling over vluchtelingen. Er was ook aandacht voor kinderen en jongeren, met speciale schoolvoorstellingen en kortfilms. 

Gaza centraal

Dit jaar stond vooral Gaza centraal vanwege de dramatische situatie daar. Maar ook de bezetting zelf, de Israëlische Palestijnen en de situatie van de Palestijnen in Jerusalem kwamen aan bod. Er werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het initiatief ‘Belgium to Gaza’ centraal te zetten. Dit initiatief mobiliseert Belgen om in de zomer van 2011 opnieuw een internationale vloot naar de Gazastrook mogelijk te maken en zo de blokkade aan te klagen. 

Israëlische en Palestijnse filmmakers

Er komen zowel mensen uit Israël als uit de bezette gebieden naar België. Zo ontvingen we er de bekende en controversiële Israëlische cineast Eyal Sivan die zijn film “ Jaffa ... The Orange’s Clockwork” in première toonde.  Hij gaf ook een masterclass over zijn nieuw project ‘The common archive’. De Belgische Tilde De Wandel verbleef een tijd in Gaza en maakte de kortfilm “Samounistreet” over een familie in Gaza die hard getroffen is door de bombardementen. Ook de Palestijnen Mustapha el Goum en Mohamed El Aatari komen hun films inleiden.Het festival werd in Gent afgesloten met een panelgeprek over film en bezetting tussen de verschillende filmmakers. 

Internationaal

Eye on Palestine groeide stevig uit sinds de vorige editie in 2010. Er werkten een 15-tal organisaties aan mee en de voorstellingen vonden plaats in Gent, Brussel en Antwerpen. België is niet alleen met een filmfestival dat Palestina centraal plaatst. Internationaal bestaan er een aantal gelijkaardige initiatieven, maar op een grotere schaal. Zo is er het London Palestine Filmfestival, het Boston Palestine Filmfestival en ook in Canada is er een Palestijns festival.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.