Artikel
Printvriendelijke versie
Hang de vredesvlag op 21/9!
Vrede vzw

Hang de vredesvlag op 21/9!

Woensdag 21/9 is het opnieuw ‘Internationale Dag voor de Vrede’, door de VN in het leven geroepen om ‘de idealen van vrede te promoten’.

Elk jaar in de aanloop naar 21/9 roepen wij alle Vlaamse steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk Mayors for Peace op om hier de nodige aandacht aan te besteden. Er zijn ondertussen meer dan 80 Vlaamse steden en gemeenten die de campagne steunen en vredesvlaggen zullen laten wapperen.

Help mee om ook in jouw stad of gemeente een traditie te maken van een wapperende vredesvlag in het straatbeeld in de periode van 21 september én toon daardoor ook jouw verontwaardiging over de altijd maar stijgende militaire uitgaven!


Waarom?

Het vermaarde Zweedse vredesonderzoeksinstituut SIPRI schat dat de wereldwijde militaire uitgaven 1676 miljard dollar bedroegen in 2015, een astronomisch hoog bedrag. Alleen al de modernisering en het onderhoud van kernwapens kost het volgende decennium 1000 miljard dollar. Onze planeet wordt ondertussen bedreigd door talrijke oorlogen, toenemende vluchtelingenstromen, de opwarming van het klimaat en economische, sociale en gezondheidscrisissen.

Het is daarom noodzakelijk dat er werk wordt gemaakt van een heroriëntering van de middelen om aan de echte menselijke behoeften te voldoen, maar daarvoor lijken de noodzakelijke middelen te ontbreken…Ontwapening is dus nodig om ruimte te maken voor ontwikkeling. Of met de woorden van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon: “de wereld is over-bewapend en vrede is onder-gefinancierd”.

Wij hopen dat u mee wilt helpen om te pleiten voor een heroriëntatie van de militaire uitgaven en de vredesgedachte kracht wil bijzetten. Ontwapen om te ontwikkelen!


Wat kan u doen?

• Laat in de week van 21 september de vredesvlag wapperen
• Tweet een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of deel de facebookpagina 
• Organiseer een publieksactiviteit rond vrede in de week van 21 september

Alle info op de campagnepagina. 

 

Voorlopige lijst van steunende Vlaamse steden en gemeenten:

(op datum 20/9) Alken, Anzegem, Beernem, Beerse, Beersel, Bekkevoort, Beringen, Bilzen, Bocholt, Boechout, Bornem, Bree, Bredene, Brugge, Deerlijk, Deinze, Destelbergen, Diepenbeek, Diksmuide, Dilbeek, Eeklo, Essen, Genk, Gent, Halle, Harelbeke, Hasselt, Hamont-Achel, Herentals, Herenthout, Herselt, Herzele, Heusden-Zolder, Houthulst, Houthalen-Helchteren, Ichtegem, Ieper, Itterbeek & Dilbeek, Jabbeke, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Koekelare, Koksijde, Kuurne, Laarne, Langemark-Poelkapelle, Leuven, Lokeren, Lommel, Lo-Reninge, Lummen, Maaseik, Malle, Mechelen, Meeuwen, Mortsel, Nazareth, Ninove, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Oudenaarde, Peer, Pepingen, Puurs, Ravels, Riemst, Rijkevorsel, Ruiselede, Schelle, Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt, Torhout, Waregem, Wachtebeke, Wevelgem, Wortegem-Petegem, Zelzate, Zonnebeke, Zottegem, Zoutleeuw, Zutendaal

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by