Image
Jaarthema 2011: Afghanistan
Beeld: Vrede vzw
Jaarthema 2011: Afghanistan
2 minuten

In oktober 2011 zal het tien jaar geleden zijn dat de VS Afghanistan zijn binnen gevallen en het land in een desastreuze oorlog hebben gestort. Inmiddels zijn er 150.000 buitenlandse troepen in Afghanistan. België is met goed 600 manschappen ter plaatse en levert zo een belangrijke bijdrage aan de ISAF-operatie van de NAVO.
Als vredesbeweging hebben we ons van meet af aan verzet tegen de oorlog. De militaire aanpak is fout en faalt. Het aantal burgerdoden stijgt jaar na jaar, de buitenlandse aanwezigheid houdt een corrupt en misdadig regime in het zadel en de Taliban worden er alleen maar sterker van.

Vrede vzw plaatst in 2011 Afghanistan centraal in haar werking en zal daarvoor geregeld samenwerken met andere organisaties. Onze 7e vredesconferentie op 8 oktober 2011 zal volledig in het teken staan van de oorlog in Afghanistan. We nodigen daarvoor een Afghaanse vredesactivist(e) uit met wie we ook naar de politieke wereld stappen. De tiende verjaardag van de oorlog grijpen we tevens aan om actie te voeren in samenwerking met het internationale anti-NAVO-netwerk. Daarbij plaatsen we de vredesvlagactie op de internationale vredesdag (21 september) in het teken van Afghanistan. Voorts staat er eind februari een vormingsweekend volledig in het teken van Afghanistan (meer info vind je hier). We hopen daarnaast om begin september een delegatie naar Pakistan en – indien mogelijk – naar Afghanistan te organiseren om getuigenissen te verzamelen en naar lokale vredesstemmen te luisteren. Tot slot kan u uiteraard op onze website en blog terecht voor zowel de kalender als voor standpunten en analyses over Afghanistan.

Inschrijven voor het vormingsweekend Afghanistan: stuur een bericht naar vrede@vrede.be


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.