Image
Nationale betoging tegen de rechtse regering - de aftrap van de hete herfst
Nationale betoging tegen de rechtse regering - de aftrap van de hete herfst
Actieverslag
2 minuten

Foto's: CNAPD

Op 6 november 2014 hielden de vakbonden een grote nationale betoging in Brussel. Ze wilden zo een duidelijk signaal geven tegen de besparingsmaatregelen van de nieuwe rechtse regering. Ruim 120.000 mensen betoogden mee tegen het asociale en onevenwichtige regeringsplannen. Er waren ook leden van de oppositie aanwezig sp.a, Groen, PS en PVDA tekenden present. Het is van de Witte Mars in 1996 geleden dat er nog zo’n grote betoging was in de Belgische hoofdstad. De massale aanwezigheid is een duidelijk teken dat de Belgische bevolking kwaad en ongerust is en de besparingsmaatregelen niet pikt terwijl de grote vermogens worden gespaard! 

Een kleine greep uit de asociale maatregelen die de Federale en Vlaamse regering wil doorvoeren:

  • Een gemiddeld gezin krijgt minder kinderbijslag;

  • Crèches en onderwijs worden duurder;

  • Het openbaar vervoer wordt duurder;

  • De energiefactuur stijgt;

  • Overheidsdiensten krijgen minder personeel en geld;

  • Bevriezing van de lonen en een indexering van 2% overslaan;

  • Minder lasten voor bedrijven zonder concrete engagementen voor meer jobs.

De vredesbeweging was ook aanwezig, met de duidelijke slagzinnen: “investeer in mensen, niet in wapens” en “geen nieuwe gevechtsvliegtuigen”. We stonden er niet enkel uit solidariteit met de werknemers en de vakbonden. We verzamelden vele honderden handtekeningen tegen de peperdure aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Deze kosten de belastingbetaler tussen de 4 en 6 miljard, een bedrag dat ongehoord is tijdens een dergelijke zware besparingsronde. Bovendien uit de vredesbeweging felle kritiek op de taken (waaronder ook een nucleaire taak) die de nieuwe vliegtuigen moeten opnemen. Militaire interventies zorgen steevast voor de destabilisatie van een land of regio. De vliegtuigbommen zorgen voor extra leed en maken veel onschuldige burgerslachtoffers. De economische terugverdieneffecten zijn bovendien miniem omdat Belgische bedrijven slechts minimaal zullen kunnen genieten van compensaties in het ontwikkelingsprogramma. 

De betoging was zeer succesvol. Spijtig genoeg braken er rellen aan Brussel-Zuid. Deze daden werpen een smet op de anderzijds geslaagde betoging. Er vielen ongeveer 60 gewonden, waaronder ook enkele onschuldige omstaanders. Er werden ook 30 arrestaties verricht.

De strijd van de vakbonden gaat verder, zij zullen niet rusten tot de regering voldoende toegevingen doet. Op 15 december zal er een nationale stakingsdag plaatsvinden. Het zal een maand vol sociale strijd worden, het wordt een hete herfst.

Wenst u ons te helpen om de dure en onnodige gevechtsvliegtuigen tegen te houden? Klik dan op onderstaande link.

https://secure.avaaz.org/nl/petition/Belgische_regering_GEEN_aankoop_van_nieuwe_gevechtsvliegtuigen/?pv=13  

Wenst u meer informatie over de toekomst van ons leger en de vervanging van de F-16’s? Lees dan ons dossier: http://www.vrede.be/dossier-toekomst-defensie-en-vervanging-f-16-s

Foto's met dank aan CNAPD


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.