Actieverslag
Pieter Teirlinck
Printvriendelijke versie
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
Foto's: Vrede vzw en No To Nato

No-to-NATO meeting en betoging in Warschau

Mensen die begin juli toevallig in de Poolse hoofdstad vertoefden konden niet om de officiële NAVO-top heen die plaatsvond op 8 en 9 juli. Op de Chopin-luchthaven werden reizigers verwelkomd door een groot reclamepaneel van Raytheon.

En buiten het centraal station van Warschau botste je op een gelijkaardige huizenhoge reclame van het Amerikaanse wapenbedrijf dat het Patriot-raketafweersysteem en onderdelen bouwt van het NAVO-rakettenschild in Europa.

NAVO domineert het straatbeeld

Niet toevallig natuurlijk want Polen onderhandelt momenteel met Raytheon over een contract ter waarde van 5 miljard euro voor de installatie van het Patriot-systeem, de helft van dat geld zou in eigen land door Raytheon besteed moeten worden in Poolse wapenfabrieken. Het rakettenschild staat centraal in het militaire investeringsprogramma van Polen, dat als een van de weinige Europese landen de NAVO-norm haalt van 2% besteding van het bnp aan defensie.


Voor het geval de toevallige voorbijganger deze reclamepanelen zou gemist hebben wappert aan elke verlichtingspaal in het centrum een NAVO-vlag. De brug die het centrum van de stad verbindt met het gloednieuwe nationale voetbalstadium waar de NAVO-top plaatsvindt werd afgesloten, overal patrouilleert de politie, overvalwagens en zwaarbewapende agenten domineren het straatbeeld in het centrum van de stad. Dagenlang cirkelen helikopters boven het centrum van de stad om o.a. een no-fly zone te controleren, die enkel even onderbroken werd op vrijdag 8 juli om het voorbijvliegen van een aantal F-16’s boven de NAVO-vergadering mogelijk te maken.


NAVO-tegentop

Het internationale No-to-Nato netwerk hield een alternatieve top op vrijdag en demonstreerde op zaterdag. Op de alternatieve top waren 150 mensen aanwezig uit 14 verschillende landen, het merendeel van het publiek bestond uit Polen, maar er waren ook vredesactivisten uit o.a. de VS, Rusland, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, België en Spanje.

Centraal stond het verhaal van de militarisering in de verschillende landen, maar ook de impact van de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS, de conclusie van het Chilcot Onderzoek in Groot-Brittannië over de verantwoordelijkheid van Tony Blair in de desastreuze invasie van Irak in 2003, een debat in het Duitse Parlement over de ontbinding van de NAVO en het relaas van Ilya Budraiskis, een lid van een Russische sociale beweging waren interessant. Hij toonde zich een groot criticus van het huidige Russische regime, en waarschuwde ook voor het contraproductieve militaire escalatiebeleid van de NAVO en de Westerse landen. De sancties en de tegensancties waarmee de Westerse landen en Rusland elkaar bestoken raken vooral de gewone mensen maar bewerkstelligen geen verandering van het beleid. De vredesactiviste Ann Wright uit de VS – een voormalige legerkolonel en diplomate - werd geïnterviewd, een interview dat u kan lezen in de zomereditie van het magazine Vrede.


Betoging tegen de NAVO

Op zaterdag werd er in het centrum en de diplomatieke wijk van Warschau betoogd. Onder uitgebreide politiebegeleiding werd geprotesteerd tegen de NAVO-politiek door een kleine vijfhonderd betogers. Er was geen grote opkomst voor de betoging, het algemene sentiment in Polen lijkt de NAVO zeer genegen. Volgens een publieksbevraging van PEW in juni 2016 staat in Polen 70% van de ondervraagden positief ten opzichte van de NAVO, slechts 12% negatief. Ondanks de kleine opkomst was het een goede zaak dat er een tegenstem hoorbaar en zichtbaar was, al was het maar om de grote media-aandacht voor het NAVO-circus even te doorbreken met een kritisch geluid. Op het VRT-journaal van 19u was er een heel kort verslag van de betoging (laatste minuut van het journaal), naast het uitgebreide verslag van de officiële NAVO-top.


Circus comes to town

Een diepgaandere analyse van wat er besproken en beslist werd volgt nog, maar noteer alvast in uw agenda dat de volgende NAVO-top in 2017 in Brussel zal plaatsvinden om het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in te huldigen en de nieuwe Amerikaanse president te ontvangen.

 

No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau
No-to-NATO meeting en betoging in Warschau

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by