Nieuws

NAVO zorgt voor sterke stijging wereldwijde militaire uitgaven de komende jaren
Opinie

Zoals elk jaar brengt SIPRI een stand van zaken over de wereldwijde militaire uitgaven. Volgens dit Zweeds vredesinstituut zijn deze in 2016 met 0,4% gestegen in reële termen.

woensdag 26 april 2017 - Ludo De Brabander
Turkse bommen in Irak en Syrië
Artikel

Afgelopen nacht hebben Turkse gevechtsvliegtuigen stellingen van de Koerdische Yezidi’s in Amûd en Geliyê Kersê in het Koerdisch-Iraakse Sinjar gebombardeerd. Daarnaast zijn er ook Turkse bommen gedropt in Dêrik in Noord-Syrië (het Koerdische Rojava).

dinsdag 25 april 2017 - Ludo De Brabander
Mélenchon, een links alternatief in Frankrijk
Artikel

Op minder dan een week van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is de radicaal linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon verrassend hoog komen opzetten in de peilingen.

 

dinsdag 18 april 2017 - Pierre Dubois
Standing Rock: een beweging groeit
Artikel

Het afgelopen jaar was Standing Rock, een afgelegen gebied in de Amerikaanse staat Noord-Dakota, de onwaarschijnlijke locatie van een strijd met ernstige implicaties.

woensdag 12 april 2017 - Roy Eidelson
IS escaleert oorlog tegen kopten in Egypte
Artikel

Islamitische Staat (IS, of Daesh volgens de Arabische afkorting) drijft zijn campagne tegen de christelijke kopten in Egypte op (Foto: De Sint-Marcus-kathedraal in Alexandrië)

woensdag 12 april 2017 - Paul Vanden Bavière
Nieuwe militariseringsgolf
Dossier

Het begrotingsvoorstel van president Trump voor 2018 voorziet een verhoging van het defensiebudget met 10%, Europa wil vanaf 2020 jaarlijks 500 miljoen in defensie-onderzoek stoppen en de NAVO maant zijn lidstaten aan om hun defensiebudgetten op te drijven.

donderdag 06 april 2017 - Pieter Teirlinck & Ludo De Brabander
Mondiale dag tegen militaire uitgaven
Artikel

De internationale dag tegen militaire uitgaven vindt jaarlijks plaats op 17 april. Global Campaign on Military spending kwam met het volgende bericht naar buiten in het kader van de campagne.

maandag 17 april 2017 - Yannick Beck
VS wacht VN-onderzoek in Syrië niet af
Opinie

VS-president Trump heeft de discussies in de VN-Veiligheidsraad niet afgewacht om militair in actie te treden.

vrijdag 07 april 2017
Media in overdrive rond gifgasaanval
Opinie

Oorlogsverslaggeving is een makkelijke prooi voor propaganda. VS-president Bush en Brits premier Tony Blair joegen tienduizenden de dood in op basis van valse en gefabriceerde informatie over een vermeend arsenaal massavernietigingswapens in handen van Saddam Hoessein.

donderdag 06 april 2017
Meer dan 100 jaar ontheemding en vervreemding in Nubië
Artikel

Meer dan 100 jaar geleden werd de eerste dam gebouwd in Nubië, een gebied langs de Nijl-rivier dat vandaag het noorden van Soedan en het zuiden van Egypte bestrijkt. Voor de etnische Nubiërs die er leven, betekende dit de eerste keer dat ze ontheemd werden.

woensdag 05 april 2017 - Lisa De Buck
Hoever staan we nu eigenlijk met de internationale onderhandelingen voor een kernwapenverbod?
Artikel

Op 27 maart gingen de internationale onderhandelingen voor een kernwapenverbod van start. 132 landen zaten aan de onderhandelingstafel om een wereldwijd verbod op kernwapens te bekomen. Wat is nu de stand van zaken na de eerste onderhandelingsweek? 

dinsdag 04 april 2017 - Yannick Beck
Nieuw geweld in Oekraïne
Artikel

Oekraïne komt tegenwoordig maar sporadisch in het nieuws. Nochtans blijft dit dossier voor onze regeringen het belangrijkste argument leveren om de verhoogde militaire uitgaven in de West-Europese landen te verantwoorden – meer bepaald omwille van het zogenoemde expansionistische Rusland.

dinsdag 04 april 2017 - Georges Spriet
© vrede vzw 2016 - website by