Nieuws

Opportunisme zorgt voor toenadering tussen Israël en Soedan
Artikel

Het Soedanese overgangsbewind heeft zopas verklaard dat Khartoem de relaties met Israël zal normaliseren. Eerder haalden de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein al de banden aan met Israël. Soedan doet dat nu ook, zij het met het mes op de keel.

dinsdag 27 oktober 2020 - Ludo De Brabander
VN Verdrag op het Verbod op Nucleaire Wapens treedt in werking
Persbericht

De 50ste ratificatie van het VN kernwapenverbod is vandaag een feit. Dit is een historische gebeurtenis aangezien het Verbodsverdrag daarmee binnen 90 dagen in werking treedt en kernwapens officieel illegaal zullen zijn onder internationaal recht.

zondag 25 oktober 2020 - Belgische Coalitie tegen Kernwapens
VN-Dag: 75 jaar Verenigde Naties

United Nations

Artikel

Vandaag, vieren we het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Precies 75 jaar geleden trad het Handvest van de Verenigde Naties in werking, het resultaat van de Conferentie van Verenigde Naties in San Francisco in 1945. 

zaterdag 24 oktober 2020 - Emmelien Lievens
Donald Trump, Joe Biden en het Iraanse vraagstuk

Illustratie: Carlos Latuff

Artikel

Stel, met Trump weet je nooit, maar stel dus dat Joe Biden de nieuwe president van de VS wordt en dat hij, zoals beloofd, de relaties met Iran wil verbeteren en terugkeert naar de nucleaire deal die in 2015 met de Iraniërs werd afgesloten.

vrijdag 23 oktober 2020 - Francis Jorissen
NAVO-landen besteden recordbedrag aan hun militaire apparaat in volle COVID-19-crisis

Bron: NAVO

De NAVO heeft een nieuw rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de militaire uitgaven van de Europese lidstaten + Canada dit jaar met 4,3 procent zijn gestegen.

woensdag 21 oktober 2020 - Ludo De Brabander
Waarom zijn buitenlandse militaire basissen problematisch?
Podcast

Verschillende grootmachten beschikken over buitenlandse basissen. Tussen de 90 en 95% (meer dan 800) van de overzeese basissen worden uitgebaat door de VS. Op verre afstand volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland met tussen de 10 en 20 militaire basissen.

maandag 19 oktober 2020 - Ludo De Brabander
Vormingsdag 'Gewapend met Kennis'

(c) Vinnie De Craim

Actieverslag

Afgelopen zaterdag hielden we een vormingsdag met als thema 'kernwapens'. De dag ging van start met een krachtige lezing van Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd in internationale veiligheidsvraagstukken en kernwapens. In kleine groep en vanop afstand namen we samen met hem het kernwapendebat onder de loep.

donderdag 15 oktober 2020 - Maud Martens
Nobelprijs voor de vrede gaat naar het Wereldvoedselprogramma

De Nobelprijs medaille van Rigoberta Menchu uit 2011 (foto: ProtoplasmaKid / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0)

Opinie

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar het Wereldvoedselprogramma (WVP) van de VN. Een keuze die moet onderstrepen dat er nood is aan mondiale solidariteit.

vrijdag 09 oktober 2020 - Ludo De Brabander
België stort zich in een gevaarlijk en illegaal militair avontuur

Raqqa, Syrie, augustus 2017 (Foto: Mahmoud Bali (VOA), publiek domein)

Persbericht

Op dinsdag 9 juni heeft een meerderheid in de Kamercommissie Landsverdediging de goedkeuring gegeven voor een nieuwe deelname aan de militaire operatie 'Inherent Resolve' in Irak én Syrië.

dinsdag 09 juni 2020 - Vredesbeweging
Palestijnse solidariteitsbeweging doorprikt PR van Israël Start-Up Nation

Gent-Wevelgem (foto: LDB)

Actieverslag

Palestijnse vlaggen op de Tours de France en de wielerklassiers. Zo reageren activisten op de deelname van Israël Start-Up Nation dat zichzelf als ambassadeur ziet van Israël. Zondag toonden diverse organisaties, waaronder Vrede vzw, hun solidariteit met de Palestijnen op Gent-Wevelgem.

maandag 12 oktober 2020 - Ludo De Brabander
Internationale vredesbewegingen verenigen zich tegen de Nieuwe Koude Oorlog

Foto: Times Asi

Artikel

Op 26 september 2020, hield No Cold War zijn tweede webinar: een internationaal vredesforum, dat vredesbewegingen uit de hele wereld samenbracht (zoals Campaign for Nuclear Disarmament, Stop the War Coalition, CODEPINK, Black Alliance for Peace, Pivot to Peace en Vrede vzw).

dinsdag 06 oktober 2020 - Carlos Martinez
Geweld om Nagorno-Karabach flakkert terug op

Azerbeidzjaanse soldaten tijdens de oorlog om Nagorno-Karabach, 1992 (foto: Ruaf Mammadov - CC)

Artikel

Een van de oudste bevroren conflicten in de zuidelijke Kaukasus flakkerde eind september weer op. Armenië en Azerbeidzjan grepen nog maar eens naar de wapens om de betwiste regio Nagorno-Karabach, dat tot op heden onder controle staat van Armenië.

vrijdag 02 oktober 2020 - Francis Jorissen
© 2020 vrede vzw - website by