Image
Solidariteit met de Arabische volken in de straten van Brussel
Beeld: Maarten Jacobs
Solidariteit met de Arabische volken in de straten van Brussel
Actieverslag
3 minuten

Zondag 20 maart verzamelden 1.500 tot 2.500 betogers zich om hun solidariteit met de Arabische revoluties te tonen. Onder een hartverwarmend lentezonnetje en met een groot solidariteitsgevoel trok een verscheidenheid aan betogers de Brusselse straten op. Ze wilden allen hun actieve medeleven tonen met de volksopstanden in de Arabische wereld. Slagzinnen, pamfletten en vlaggen van en over oa. Egypte, Tunesië, Libië, Bahrein, Jemen en zelfs Palestina en Turkije sierden de betoging. Peace-vlaggen en vredestekens werden de lucht in gehesen.

(verslag & foto's door Maarten Jacobs)

“We zijn solidair met de volksopstanden voor vrijheid, democratie en sociale vooruitgang!”

“We zijn de dictators beu!”                                                                                                                  

“We veroordelen de westerse politieke, economische en militaire steun aan de dictators!”

“We zijn de selectieve militaire westerse inmenging beu!”

Met deze boodschappen wandelden de betogers van het Brusselse Noordstation tot aan het Zuidstation. Een aangenaam lentezonnetje steunde de vrede. Kippenvelmomenten met schreeuwende kinderen hand in hand of met foto’s van slachtoffers werden afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

Toch was iedereen zich ook bewust over de verschrikkelijke oorzaak van deze betoging. Zeker die laatste eis: “we zijn de selectieve militaire westerse inmenging beu!” is net nu extra ‘hot’, net de dag ervoor was een nieuwe westerse ‘coalition of the willing’ bombardementen gestart op Libië. De bordjes “geen oorlog om olie” werden weer bovengehaald. Leden van de actief linkse PVDA deelden informatiebrieven uit met onweerlegbare waarheden:

“Een no-flyzone boven Libië, begeleid door zogenaamde ‘gerichte’ bombardementen, betekent niet meer of niet minder dan een agressieoorlog tegen het land,” zegt Peter Mertens, voorzitter van de linkse PVDA. “Noch tegenover de Israëlische fosforbombardementen op Gaza, noch tegenover de brutale repressie in Bahrein, met Saoedi-Arabische hulp, werd een no-flyzone ingevoerd. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk meten met twee maten en gewichten. Ze hebben jarenlang dictators als Ben Ali en Moebarak gesteund en ze blijven de dictatuur in Saoedi-Arabië steunen. Alleen wanneer ze de greep op de olie dreigen te verliezen, halen zij het humanitaire jargon van stal. Dat is meer dan hypocriet. Het is echt geen toeval dat militair wordt ingegrepen in Libië, een land dat 3,5% van de oliereserve ter wereld bezit. De no-flyzone is in werkelijkheid een geostrategische oil-control-zone.”

“We steunen de eisen en acties van de Libische bevolking voor haar democratische en sociale rechten, en veroordelen de repressie en de oorlogsdaden van het Khaddafi-regime. Maar wat moet daarop het antwoord zijn? “De oorlog en bezetting in Irak en Afghanistan tonen aan dat militaire interventies nooit ‘humanitair’ zijn, steeds talloze burgerslachtoffers maken, en uiteindelijk vooral geostrategisch en economisch gemotiveerd blijken te zijn,” aldus Peter Mertens. “Er is geen enkel volk ter wereld dat ooit haar bevrijding heeft gerealiseerd door NAVO-bombardementen.” 

Maar eveneens waren tekenen aanwezig dat we de situatie in Bahrein, Jemen, Syrië en Saoedi-Arabië niet mogen vergeten. Her en der zagen we ook Palestijnse vlaggen. Een Israëlische vlag werd op de grond gegooid en vertrappeld. Ook in deze situatie zijn we de westerse steun aan de Israëlische staat grondig beu, klonk het. Illegale Israëlische settlements worden nog met de regelmaat van de klok economisch en politiek toegelaten en zelfs gesteund.

De betoging werd georganiseerd op initiatief van Vrede vzw en het CNAP, de Franstalige vredesbeweging. De oproep werd door niet minder dan 76 (!) organisaties ondertekend en bijgewoond. Dit gaf op de betoging zelf een mooi beeld, groepjes studenten, vakbonden, vredesactivisten, families en vele kinderen, zowel autochtonen als allochtonen waren aanwezig. Een topdag voor mensen met het hart op de juiste plaats, een hart onder de riem voor de Arabische volken en een zeer mooi beeld voor toevallige passanten en fotografen.

En…

Een duidelijke boodschap aan onze politieke leiders!

VEEL DANK AAN DE AANWEZIGEN & ORGANISATOREN

Voor meer foto's van de betoging, kijk op de facebook van Vrede


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.