In solidariteit met de slachtoffers van geweld in de hele wereld
Artikel
3 minuten

De vredesbeweging in België en de vele organisaties die ermee samenwerken veroordelen ondubbelzinnig en met klem de aanslagen in New-York en Washington van dinsdag 11 september. Niks kan dergelijk gebruik van blind geweld verantwoorden.

De vredesbeweging in België en de vele organisaties die ermee samenwerken veroordelen ondubbelzinnig en met klem de aanslagen in New-York en Washington van dinsdag 11 september. Niks kan dergelijk gebruik van blind geweld verantwoorden. Wij wensen blijk te geven van ons verdriet en medeleven met slachtoffers en families van deze aanslagen.

Doorbreek de spiraal van geweld

Wij beseffen de moeilijkheid om na zo een bloedbad het hoofd koel te houden. Toch roepen wij de Amerikaanse en Europese bevolking op om druk uit te oefenen op hun regeringen zodat zij de terreurdaden niet met blind militair geweld beantwoorden en misbruik maken van de situatie om de militaire middelen te verhogen. De vredesbeweging is sterk verontrust over de activering van artikel 5 van de NAVO, waardoor ook België bij een oorlog kan betrokken worden. Terrorisme bestrijden met tegenterreur kan nooit een vreedzame oplossing brengen. Integendeel, het kan leiden tot een geweldsescalatie die niemand meer in de hand heeft. Terrorisme bestrijd je niet met een oorlogsverklaring maar door de voedingsbodem van extremisme, van welke kant ook, weg te nemen.

 

Gerechtigheid, geen wraak

Wraak of vergeldingsacties zijn niet alleen contraproductief maar passen ook niet in een rechtsstaat en zijn bovendien verboden volgens het internationaal recht. De verantwoordelijken moeten gestraft worden door een onafhankelijke rechterlijke macht. De vlugge ratificatie van het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafhof is dan ook noodzakelijk. We zijn verder bezorgd dat het uitbreiden van de bevoegdheden van inlichtingendiensten en andere maatregelen de democratische verworvenheden, zoals recht op privacy, zullen ondergraven.

 

Geen Belgische deelname aan oorlog

De NAVO-beslissing toont de nefaste militaire logica, waarin België zich als lid van een militaire alliantie heeft ingeschreven. Als lid van een militair blok, dat de oorlog heeft verklaard, is het bovendien onmogelijk om op een geloofwaardige manier een bemiddelingsfunctie op te nemen. België mag onder geen beding meedoen aan een oorlog die nooit kan gewonnen worden, omdat ze de wereld doet afglijden naar meer haat en geweld. Veiligheidsproblemen mogen niet overgelaten worden aan militaire allianties als de NAVO. Volgens het internationaal recht behoren bedreigingen van internationale veiligheid en vrede tot het domein van de VN, dat dringend versterkt en gedemocratiseerd moet worden.

 

Ontwapenen om te ontwikkelen

Frustratie en geweld kan slechts voorkomen worden door dialoog en structurele veranderingen. Dat vereist een radicale ommezwaai van het Noord-Zuid- en Oost-Westbeleid en het wegwerken van de alsmaar groeiende kloof tussen rijk en arm. Daartoe is ook een evenwichtigere verdeling van de economische en politieke macht tussen beschavingen, landen, groepen, vrouwen en mannen, nodig. Echte geweldpreventie tenslotte betekent ook dat geldstromen naar organisaties die steun verlenen aan het terrorisme worden drooggelegd en dat de wapenhandel in de wereld dringend wordt aangepakt. Wij vragen in het bijzonder dat de grootste wapenleveranciers, allemaal permanent lid van de VN- Veiligheidsraad, dringend hun verantwoordelijkheid opnemen. Ook terroristische groeperingen profiteren van de massale verspreiding van wapens in de wereld.

 

Respect, Stop racisme

Bepaalde politieke leiders en groeperingen misbruiken de aanslagen om de onverdraagzaamheid ten aanzien van andere volken en religies aan te wakkeren. Wij vragen de Europese unie en hun regeringen om uitingen van racisme en onverdraagzaamheid in de strengste bewoordingen te veroordelen. Sterk uitgebouwd en kritisch onderwijs kan vermijden dat mensen zich door boodschappen van haat laten misleiden of manipuleren.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.