Image
Stop de oorlog in Syrië
Beeld: Antiimperialistische Aktion
Stop de oorlog in Syrië
Persbericht
2 minuten

Actie op 16/09 om 17u aan Ministerie van Defensie, Brussel

Onderschrijvende vredesorganisaties verzetten zich tegen de oproep van de Belgische regering om ten oorlog te trekken in Syrië. Een militaire interventie zal op geen enkele manier een bijdrage leveren tot het beëindigen van het gewapend conflict maar het net verder doen escaleren. Een interventie zal de vluchtelingenstroom naar Europa nog doen toenemen i.p.v. afremmen. De oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië zijn hier sprekende voorbeelden van.
De Europese regeringen dragen een belangrijke verantwoordelijkheid voor het geweld dat de oorzaak is van de grote vluchtelingenstromen naar Europa. Het is zeer cynisch dat de Belgische regering enkel op zoek gaat naar een oplossing wanneer ze zelf met de gevolgen van het geweld geconfronteerd worden. Dat meteen het internationaal recht aan de kant wordt geschoven door buiten de VN om te willen handelen, is al helemaal onaanvaardbaar.
In plaats van in te zetten op een diplomatieke oplossing, zoekt de Belgische regering een oplossing in de escalatie van de oorlog. En dit terwijl we al betrokken zijn door de inzet van F-16's in Irak om IS te bestrijden en dit zonder resultaat, het verkopen van wapens aan Saudi-Arabië en de Golfstaten en door Turkije geen duimbreed in de weg te leggen in zijn militaire aanvallen op Syrië en Noord-Irak.
Naast ons verzet tegen een nieuwe militaire interventie zijn we ook solidair met de vluchtelingen die mede door de buitenlandse militaire inmenging en bewapening het geweld in hun land moeten ontvluchten.
De ondertekende organisaties Vrede vzw, Intal, CS Otan, Belgische en Internationale Coalitie 'stop uranium wapens', Comac, The Brussells Tribunal, Vredesactie vzw, MCP, Pimpampoentje, Vrouwen in 't Zwart Leuven (eerste ondertekenaars) .....

- verzetten zich tegen elke Belgische deelname aan een militaire interventie in Syrië
- steunen de oproep van Staffan de Mistura, speciaal gezant van de Verenigde Naties, voor een diplomatieke oplossing met de betrokken internationale actoren
- roept België op om elke wapenlevering aan de regio stop te zetten
- vraagt dat ons land al het mogelijke doet voor een menswaardige opvang van vluchtelingen

Wanneer? Woensdag 16 september 2015 om 17u

Waar? Ministerie van Defensie, kruispunt Regentlaan-Lambermontstraat (Metro Troon), 1000 Brussel


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.