Image
Stop EU financiering van de Israelische militaire industrie
Foto: Militair embargo
Stop EU financiering van de Israelische militaire industrie
Artikel
3 minuten

Belgische vredesbeweging voert actie aan EU Directoraat Generaal voor Onderzoek en Innovatie in Brussel

Op 15 mei wordt de Nakba herdacht. In 1948, vandaag 65 jaar geleden, werd de staat Israël opgericht. 750 000 Palestijnen sloegen op de vlucht. Op deze symbolische dag voeren de Belgische vredesorganisaties 'Vrede vzw', 'Vredesactie' en de solidariteitsbeweging 'Intal' actie aan het Europese directoraat-generaal voor Onderzoek en Innovatie in Brussel. Hiermee vragen we dat er een einde komt aan de financiering van de Israëlische militaire industrie via het Europese onderzoeksprogramma 'Framework-Program 7' (FP-7).

Ludo De Brabander van Vrede vzw: “Zowel Elbit Systems als Israeli Aerospace Industries, twee Israëlische wapenbedrijven, leveren materiaal voor de muur die Israël momenteel bouwt op de Westelijke Jordaanoever. De bouw van deze muur is illegaal volgens het internationaal recht. Beide bedrijven zijn marktleiders op het vlak van drones die gebruikt worden voor militaire operaties in de Palestijnse gebieden die illegaal bezet worden door Israël. Dezelfde bedrijven ontvangen Europees geld door hun deelname in verschillende FP-7 onderzoeksprogramma's.” IAI is het grootste Israëlische wapenbedrijf. Sinds het begin van de Europese onderzoeksprogramma's heeft IAI in minstens 69 door de EU gesubsidieerde projecten geparticipeerd.

Twee activisten, verkleed als vertegenwoordigers van de Israëlische wapenindustrie, gingen kort na de middag het gebouw van DG Enterprise binnen, om meer geld te vragen voor onderzoeksprojecten binnen het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon-2020. Tegelijkertijd lagen gewonde Palestijnse slachtoffers aan de ingang van het gebouw. Er werd een banner ontrold met de boodschap “Stop EU funding of the Israeli military industry”.

De activisten van Intal, Vrede vzw en Vredesactie eisen dat de Europese wetenschappelijke samenwerking met deze bedrijven wordt stopgezet, en dat er in het volgende kaderprogramma Horizon 2020 een streng ethisch criterium wordt opgelegd voor toetreding tot de Europese onderzoeksprogramma's. Deze zou moet verbieden dat bedrijven die actief betrokken zijn bij het in stand houden van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden en de systematische schending van mensenrechten kunnen toetreden tot deze onderzoeksprogramma's. Ze vragen ook dat zowel het Europees parlement als de raad van Europa rekening houden met ethische basis principes als het gaat om militaire relaties met Israël van welke aard ook.

Op 9 juli 2011 deed het het Palestijnse National Committee (BNC) - een brede coalitie van alle Palestijnse politieke partijen, vakbonden, NGO's en organisaties – een oproep voor een onmiddelijk en algemeen militair embargo tegen Israël.

“Het is dringend tijd voor een militair embargo tegen Israël. Het is een essentiele stap om een einde te maken aan het onwettige gebruik van geweld door Israël tegen de Palestijnse bevolking en andere landen in de regio. Het is een effectieve, geweldloze maatregel om Israël onder druk te zetten om de verplichtingen onder het internationaal recht na te komen” lezen we in de oproep van het BNC.

Verslagen en foto's van de actie kunnen verkregen worden via http://www.militair-embargo-israel.be/pers/


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.