Teken aan de wand
Opinie
2 minuten

Lezersbrief De Morgen 03.09.04
van de jongerendelegatie bij een internationale uitwisseling in Friesland augustus 2004

Lezersbrief De Morgen 03.09.04

De afgrijselijke zelfmoordaanslagen in Israël van vorige dinsdag zijn een schrijnende getuigenis van het falen van de militaire oplossing en beklemtonen nog eens dat de enige mogelijkheid om een blijvende rechtvaardige regeling van het Palestijns-Israëlische conflict te bereiken het terugkeren naar de onderhandelingstafels is, in tegenstelling tot het bouwen van segregatiemuren en het verspreiden van de fabel dat er geen tegenpartij zou zijn om mee te onderhandelen.

Beide volkeren snakken naar vrede, of het nu de achttienjarige Israëlische kinderen zijn die van de schoolbanken geplukt worden en met een machinepistool de bezette gebieden worden ingestuurd, of de Palestijnse jongeren die uit pure wanhoop stenen gooien naar de onkwetsbare pantservoertuigen en hun buurjongen neergekogeld zien worden. Beide volkeren worden jammer genoeg gegijzeld door leiders die verstard blijven in hun militaire logica en het gewoon niet kunnen opbrengen om eigen fouten toe te geven of elkaar als mens te zien.

Vorige week hebben we zelf nog deelgenomen aan een uitwisselingsproject met Israëlische, Palestijns-Israëlische en Palestijnse jongeren in Friesland. De spontane toenadering tussen hen en de emotionele band die er tijdens die week groeide tussen de schijnbaar geboren vijanden benadrukte nog eens de bereidheid tot het bereiken van een compromis aan beide kanten, als men gewoon de moed zou opbrengen om te onderhandelen. Hopelijk kunnen nieuwe leiders beide volkeren naar een rechtvaardige vrede brengen.

Anton, Koenraad, Kim, Lander, Liselot, Marian en Nele, Belgische delegatie in Friesland


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.