Image
Vredesconferentie en nationale manifestatie 'geen gevechtsvliegtuigen'
Foto: Vrede vzw
Vredesconferentie en nationale manifestatie 'geen gevechtsvliegtuigen'
Persbericht
2 minuten

Het Platform 'Geen gevechtsvliegtuigen' organiseert een vredesconferentie in het parlement (15/04) en een nationale manifestatie in Brussel (24/04)

De regering plant de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, die naar eigen zeggen 15 miljard euro zullen kosten aan de Belgische schatkist de komende 40 jaar. De gevechtsvliegtuigen moeten o.m. bijdragen aan de militaire interventiecapaciteit tijdens buitenlandse missies, zoals in Afghanistan, Libië en Irak.

Het platform "Geen Gevechtsvliegtuigen", dat meer dan 120 Belgische organisaties vertegenwoordigt, vindt miljardenuitgaven voor gevechtsvliegtuigen de slechtst mogelijke investering in veiligheid en stabiliteit hier en elders in de wereld.

Ondanks de mislukkingen van de militaire interventies in Afghanistan en Libië overweegt de Belgische regering in de nasleep van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 om de Belgische deelname aan de internationale coalitie in Irak uit te breiden naar Syrië. Het is nochtans duidelijk dat militaire interventies die plaatsvinden in het kader van de "strijd tegen het terrorisme" er niet in slagen om het fenomeen in te dammen. Integendeel. Dergelijke militaire interventies creëren de voedingsbodem waarop terreurbewegingen rekruteren. De Islamitische Staat gebruikte bovendien de luchtoperaties in Irak en Syrië om de aanslagen in Parijs en Brussel op te eisen.

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' wil het maatschappelijk debat en het verzet tegen de peperdure vervanging van de gevechtsvliegtuigen een impuls geven.

U bent van harte welkom op twee evenementen.

Op 15 april 2016 vanaf 12u kan u deelnemen aan de conferentie “Willen Belgen nieuwe gevechtsvliegtuigen?” in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers waaraan experts en politici deelnemen. De conferentie eindigt met een politiek debat met zes parlementairen verdeeld over oppositie en meerderheid. Meer informatie vindt u op de campagnewebsite van het platform “geen gevechtsvliegtuigen”

Op zondag 24 april 2016 om 14u organiseert het platform “geen gevechtsvliegtuigen” een grote nationale manifestatie tegen de aankoop met vertrek en aankomst aan het Centraal Station, waar ook een aantal toespraken zullen worden gehouden.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.