Image
Dringend GAZA 2012
Foto: gloucester2gaza
Dringend GAZA 2012
Artikel
3 minuten

Wie is de schuldige? Degenen die een blokkade opleggen of degenen die er het slachtoffer van zijn?

Wie is de schuldige? Degenen die een blokkade opleggen of degenen die er het slachtoffer van zijn?

Sinds 14 november, besloot Israël opnieuw een grootschalige aanval tegen Gaza in te zetten. Ieder mens die sterft is een tragedie, maar de huidige balans spreekt voor zich : na een week, reeds 104 doden (voornamelijk burgers, waaronder 24 kinderen) aan Palestijnse zijde en 3 aan Israëlische zijde. Israël bombardeert zonder onderscheid officiële gebouwen zoals huizen van burgers, scholen en universiteiten, televisie- en radiostations, een voetbalstadion of een bank. Onder voorwendsel van het waarborgen van de veiligheid van de burgers, viseert Israël de gehele bevolking van Gaza. De beelden die we te zien krijgen uit de Gazastrook en de boodschappen die we ontvangen zijn voldoende bewijs om het willekeurige geweld van het Israëlische leger aan te tonen. Het doden van de familie All-Dalou (10 mensen, waaronder 4 kinderen) is er het trieste bewijs van.

Wat te doen?

Voor deze oorlog tegen een burgerbevolking die gevangen en onder blokkade leeft, tegenover de straffeloosheid van Israël, moeten we ons mobiliseren. Alleen een zichtbare volksbeweging kan de politieke wereld beroeren. De laatste tijd zijn het wel degelijk die mobilisaties die o.a. Dexia gedwongen hebben om een stap terug te zetten en die een minister verhinderd hebben om een concert van het Israëlische leger bij te wonen. We moeten ons ook mobiliseren om de Palestijnen in Gaza te kunnen tonen dat ze niet in de steek gelaten worden door de rest van de wereld.

De eisen

De ondertekenende verenigingen van deze oproep vragen de Belgische overheid, in het bijzonder de minister van Buitenlandse Zaken, om al het mogelijk te doen- zowel op nationaal als op Europees niveau- en te eisen tot:
- Onmiddellijke stopzetting van de bombardementen en aanvallen op Gaza
- Onbeperkte toegang van humanitaire hulp
- De opheffing van de blokkade van Gaza
Wij eisen ook de opschorting van de associatieovereenkomsten met Israël zolang Israël zich niet houdt aan het Internationale Recht, en een embargo op de wapenverkoop aan Israël en militaire samenwerking met Israël.

Geplande gezamenlijke acties:

Woensdag 21/11: Bijeenkomst op het Schumanplein, van 12u tot 14u.

Donderdag 22/11: Betoging voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontmoeting tussen een afgevaardigde delegatie en de Minister of een van zijn vertegenwoordigers, van 16u tot 18u.

Vrijdag 23/11: Bijeenkomst Poelaertplein, van 16u30 tot 18u.

Zaterdag 24/11: Nationale bijeenkomst (locatie nog te bevestigen) - Brussel vanaf 15u30.

Eerste ondertekenaars:

Association belgo-palestinienne WB, AFD International, CNAPD, CNCD-11.11.11, CoCaB, Coordination namuroise  belgo-palestinienne,  Comité Verviers Palestine, Comité de Vigilance pour la Démocratie en Tunisie, Conseil de Défense de la Révolution Tunisienne - section BeLux, Comac, Communauté des Palestiniens de Belgique et du Luxembourg, Démocrates Marocains de Belgique, CSC/ACV, Dialogue des Peuples, Fédération Euro-Tunisienne pour une Citoyenneté Active (FETCA), FGTB/ABVV, Fédération des Organisations de Jeunesse progressiste et socialistes (ProJeunes asbl), Fos-socialistische solidariteit, Geneeskunde voor de Derde Wereld / Médecine pour le Tiers Monde, Intal, Ipal International, Jeunes FGTB, Génération Palestine, GPOS, GUPS, Hope – Espoir asbl, La Centrale Générale-FGTB/ De Algemene Centrale-ABVV, LCR-SAP, Le Monde des Possibles ASBL, MIR-IRG, Mouvement ouvrier Chrétien (MOC), Palestina Solidariteit, PJPO Braine, PJPO Ittre-Braine le Château, PJPO Mazerine, PJPO Nivelles, Présence et Actions culturelles (PAC), PTB-PVDA, Service civil international (SCI), Solidarité socialiste, Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB),  ViaVelo Palestina, Vrede, …


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.