September in de VN: armoedebestrijding en Achmedinajad
6 minuten

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties begon dit jaar met een evaluatie van de millenniumdoelstellingen. We kregen allerlei regeringsleiders die veel woorden spendeerden om hun engagement te onderstrepen. Dat was kennelijk absoluut nodig want hun daden doen dat niet.

Armoedebestrijding

Terwijl iedereen focust op deze millenniumdoelstellingen en de halvering van de armoede in de wereld, maken bepaalde VN rapporten behoorlijk brandhout van deze aanpak. Ziehier wat Francine Mestrum° hierover schreef.

Citaat. Op vrijdag 3 september werd in Genève het nieuwe verslag van UNRISD (het VN-Onderzoeksinstituut voor sociale ontwikkeling) over armoede en ongelijkheid voorgesteld. De bedoeling van dit nieuwe onderzoek was nagaan waarom de armoede maar niet wil verminderen, ondanks de grote prioriteit die eraan gegeven wordt. En na te gaan waarom sommige landen toch wel enig succes hebben en uiteraard ook uit te vinden wat er dan wel moet gebeuren om tot een werkelijk wereldwijde uitroeiing van de armoede te komen.

De grote instellingen, aldus de onderzoekers, blijven inflatiebestrijding als prioriteit zien, en dat verhindert openbare investeringen en op die manier ook groei. Bovendien worden de overheidsbestedingen zo gestructureerd dat alleen een doelgericht beleid voor arme mensen mogelijk is. En ze hebben helemaal geen idee van welk beleid er nu precies nodig is om de armoede echt aan te pakken. Vrij vertaald betekent dit: met een neoliberaal beleid kun je de armoede niet verminderen.

Want kijk, er is géén bewijs dat de armoede vermindert met zogenaamd ‘goed bestuur’. Er is géén bewijs dat microkredieten de armoede verminderen. Er is géén bewijs dat eigendomsrechten de armoede verminderen. Er worden zoveel ‘waarheden’ verkondigd die gewoon niet kloppen.

UNRISD pleit in eerste instantie voor een universeel en transformatief sociaal beleid. Transformatief betekent dat het moet bijdragen tot een economische en maatschappelijke herstructurering met een uitbreiding van de productiecapaciteit. Dat het moet gepaard gaan met productieve werkgelegenheid. En dat het voor iedereen moet gelden, aangezien een selectief en doelgericht armenbeleid in landen met meer dan 50 procent armoede totaal geen zin heeft.

Een universele sociale bescherming, met een basispensioen en een uitkering voor gehandicapten, met kindertoeslag, met basisgezondheidszorg en sociale bijstand hoeft niet meer dan 3 tot 10 procent te kosten van het nationaal inkomen van arme landen.

Een universeel sociaal beleid is volgens de academici en de hoge ambtenaren die op deze studiedag het woord voerden de hoeksteen voor het heropbouwen van de staten. Ik wil daaraan toevoegen: samen met rechtvaardige belastingen. (einde citaat)

Maar de onze leiders kijken dus nog de kant op van de armoedebestrijding zodat er geen structurele veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Iran 

In de reeks regeringsleiders die de Algemene Vergadering toesprak viel de aanwezigheid op van de president van Iran, Achmadinejad. De Iraanse president vestigde de aandacht op het feit dat de huidige situatie in de wereld niet langer houdbaar is. De economische, financiële en sociale crisis heeft de onrechtvaardige toestand nog verergerd. De tijd dat men aan de internationale gemeenschap de wil van de sterkste kon opdringen is voorbij, stelde hij. Onder het mom van democratie en vrijheid zijn grootmachten op zoek naar controle over de bodemrijkdom van andere landen, de handelsroutes en financiële transacties.

Wanneer de kleine man uit Teheran het woord voert in de algemene VN vergadering is het altijd goed voor sensatie. Ook wanneer hij hiertoe zelf geen aanleiding geeft. Het volstaat dat hij op het spreekgestoelte verschijnt om de meeste delegaties uit het westen rood te laten aanlopen. Het stond al op hun gezicht te lezen, nog voor de Iraanse president het spreekgestoelte beklom, nog voor hij het woord nam, dat ze hun stuk moesten opvoeren en als brave poedels van Washington de zaal moesten verlaten.

Hij waagde het in zijn betoog op een samenhang te wijzen tussen de 3000 doden van de terreuraanslag van 11 september 2001 en de honderdduizenden Afghaanse oorlogslachtoffers, de miljoenen vluchtelingen en gewonden. Dit was kennelijk het afgesproken moment voor de West-Europese delegaties om hun solidariteit met de VS op een opmerkelijke wijze te tonen. Hun opstappen werd geprogrammeerd vóór de Iraanse president nog maar een woord had uitgesproken.

Hij stelde de legitieme vraag of de terreuraanslag op het World Trade Center en de daaropvolgende ontketening van oorlogen in Afghanistan en Irak te rechtvaardigen zijn? Daaraan koppelde hij de thesis, dat de aanslag op het WTC wel eens geënsceneerd zou kunnen zijn door bepaalde radicale terreurgroepen die in het verleden in de VS een opleiding hadden gekregen voor de Jihad-strijd tegen de Sovjets. Het staat immers vast dat de officiële lezing over 9/ 11 niet deugt. Dat wordt ook door verschillende Amerikaanse bronnen zelf openlijk aangeklaagd.

Onmiddellijk sprak de woordvoerder van president Obama zijn afschuw uit. Ook Catherine Ashton zei uit naam van de EU dat dergelijke uitspraken onaanvaardbaar zijn. Dat is de typische debatstijl waarmede het Westen - dat als oorlogvoerende alliantie zich als hogere morele kracht wil profileren - reageert op de kritiek op hun politiek van geweld.

Voor de VS en vrienden wordt ook het veroordelen van de Israëlische bezettingspolitiek in de toespraak van Ahmadinejad als antisemitisch bestempeld. Ze kunnen blijkbaar het onderscheid niet maken tussen antisemitisme en antizionisme.

Achmadinejad stelt met andere woorden dus dat er een samenzwering bestond om al-Qaeda de aanslag te laten plegen, wat dan voorwendsel kan vormen om de oorlogen tegen Afghanistan en Irak te kunnen starten. Wat Achmadinejad als samenzwering aan de kaak stelt, is in feite een bescherming voor het zionistisch regime van Tel Aviv. Zoals hij aanstipte in zijn toespraak wordt dergelijke analyse door het Westen, hoe zou het anders ook, als antisemitisme gecatalogeerd en zodanig ook door onze media aan de buitenwereld verkocht. Volgens de richtlijnen van toepassing in onze mediawereld was de inhoud van deze toespraak uiteraard niet geschikt voor publicatie.

Kernenergie voor allen – Kernbommen voor niemand

Maar de woorden van de Iraanse president in New York waren voor het Westers machtskartel pijnlijke waarheden die men liever niet wil aanhoren. Zoals onder meer dat Iran het recht heeft op vreedzaam gebruik van kernenergie, hetgeen Teheran ontzegd wordt door landen die zelf kernbommen hebben en andere gevaarlijke wapens. Willen de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad die ook kernwapenmachten zijn een monopolie instellen om de andere landen de toegang tot deze energiebron te ontzeggen?

Het is onaanvaardbaar dat men een politiek van onmenselijke militaire expansie tolereert. Dit leidt alleen maar nog tot meer moeilijkheden. Het is ook onaanvaardbaar dat de militaire budgetten van een bepaald land groter zijn dan deze van alle andere landen samen.

In zijn toespraak komt Achmedinajad tot de vaststelling dat de VN-veiligheidsraad, die toch de vertegenwoordiging van alle volkeren moet zijn, misbruikt wordt door bepaalde permanente leden met vetorecht. Deze vaststelling wordt door velen gedeeld. De VN-Veiligheidsraad is dringend aan hervorming toe om de Raad een meer democratisch karakter te geven.

De infantiele machtsdemonstratie tegen de Iraanse president in New York kan niet verdoezelen dat de situatie in Midden-Oosten voor Washington en de vrienden steeds precairder wordt. Er komt een moment dat het bindmiddel om de Arabische straten rustig te houden en de opkomst van Iran als regionale grootmacht te verhinderen, niet meer zal werken.


Antoine Uytterhaeghe

 

Bronnen:
Integrale tekst toespraak Ahmadinedjad – Franse vertaling  www. Alterinfo.net
Integrale tekst toespraak Ahmadinedjad – Duitse vertaling –www.Friendensforschung.de
Ohren zu und durch – Werner Pirker  - www.jungewelt.de
The imperial anatomy of Al-Qaeda- Andrew Gavin Marshall
11septembre, psychologie des foules et propagande – Julie Levesque
Qui est Ossama bin Laden, la vérité derrière le 11 sept.- M.Chossudovski


°http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/09/07/ook-moe-van-het-wachten




Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.