Activiteit

datum 
do 26 okt 2017
Uur 
19u00
plaats 
Wetstraat 155
Brussel 1000
BE
wie 
Koerdisch Instituut Brussel
SOS Persvrijheid Turkije

SOS Persvrijheid Turkije

Persvrijheid is iets waar men in Turkije vandaag enkel nog over kan dromen. Onder het steeds autocratischere bewind van president Erdoğan werden nagenoeg alle kritische media gesloten of overgenomen, journalisten verliezen massaal hun job of eindigen achter de tralies.

De cijfers spreken boekdelen. Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 werden meer dan 300 journalisten gearresteerd, waarvan een 160-tal momenteel nog steeds in de gevangenis verblijft. Turkije is daarmee het land met het meeste journalisten achter de tralies ter wereld! Meer dan 180 media, zoals krantenredacties, nieuwssites, radio- en tv-stations, werden gesloten of overgenomen, waaronder alle Koerdische media. Ook het internet en sociale media worden gecensureerd, zo is bijvoorbeeld Wikipedia niet meer vrij toegankelijk vanuit Turkije.

Philippe Leruth, journalist en voorzitter van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), schetst de algemene situatie van de pers in Turkije. Vervolgens vertelt hij over de verschillende manieren waarop de IFJ zich inzet om collega-journalisten in Turkije te ondersteunen.

Isabelle Rossaert, schrijfster, journaliste en ondervoorzitter van PEN Vlaanderen, volgde het Cumhuriyet-proces in Istanbul als observator voor PEN en blogde er uitgebreid over in Mo*. De rechtszaak tegen de Turkse krant is één van de meest opzienbarende mediaprocessen van de laatste tijd. PEN Vlaanderen zette zich het voorbije jaar met diverse acties in voor vervolgde schrijvers en journalisten in Turkije.

Maxime Azadi, Frans-Koerdische journalist en hoofdredacteur van het Koerdische nieuwsagentschap Firat (ANF), vertelt over de reeds decennia-oude vervolging van de Koerdische media in Turkije. Dat deze vervolging zich vandaag verderzet tot in onze Europese steden kon Maxime Azadi aan den lijve ondervinden toen hij eind 2016 in België gearresteerd werd op vraag van Turkije, een arrestatie die uiteindelijk eindigde met zijn vrijlating.

Na de uiteenzettingen volgt een publiek debat waarin gezocht wordt naar de vraag hoe individuen en organisaties in België zich mee kunnen inzetten voor meer persvrijheid in Turkije. Het debat, waarbij het publiek aangemoedigd wordt vragen te stellen, wordt in goede banen geleid door moderator Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw.

Deze conferentie is de tweede van een reeks conferenties binnen de bredere solidariteitscampagne #SOSTurkey.

Andere reeds geplande conferenties handelen over het gebrek aan academische vrijheid (woensdag 25/10 aan de Universiteit Gent), de vervolging van de politieke oppositie (dinsdag 7 november, Huis der Parlementsleden, Brussel), schendingen van mensenrechten en over de onderdrukking van de verschillende etnisch-religieuze bevolkingsgroepen (meer info volgt).

© 2021 vrede vzw - website by