Activiteit

datum 
do 01 Mar 2018
Uur 
19u00
plaats 
Dok Noord 4F
9000 Gent
BE
wie 
Vrede vzw
Vredescafé #5: De bezetting van de Westelijke Sahara

Vredescafé #5: De bezetting van de Westelijke Sahara

Sinds 1975, na het vertrek van de Spaanse kolonisator, houdt Marokko de Westelijke Sahara onder bezetting. Aan het daaropvolgende militair conflict tussen Polisario (de verzetsbeweging van de Sahraoui) en Marokko kwam een einde met een staakt-het-vuren in 1992 dat er kwam onder VN-bemiddeling. Van duurzame vrede kwam echter niets in huis. Een afgesproken referendum over de onafhankelijkheid is er nooit gekomen omdat Marokko dwarsligt. In plaats daarvan koloniseert Marokko het gebied, ontgint het er grondstoffen en handhaaft het de repressie tegen politieke dissidenten. De EU sluit de ogen en weigert de geplunderde grondstoffen uit te sluiten uit handels- en associatieverdragen met Marokko ondanks een uitspraak van het EU-hof dat de Westelijke Sahara geen Marokkaans grondgebied is.

De situatie zit in een impasse. De situatie in de vluchtelingenkampen in Tindouf (Algerije) is schrijnend. Vooral bij de jonge generatie van de Sahraoui geraakt het geduld op. Velen willen de wapens terug opnemen.

In het vijfde Vredescafé gaat een internationaal panel dieper in op de situatie met extra aandacht voor de rol van de EU. Wat zijn de mogelijke uitkomsten van het conflict? Wat moet er gedaan worden en wat kunnen wij doen om de rechten van de Sahraoui, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara, te verdedigen.

Panel

  • Hilt Teuwen (lid van het Belgisch Comité voor steun aan de Sahraoui)
  • Paloma Lopez Bermejo (Europees Parlementslid, GUE)
  • Abba Malainin (vertegenwoordiger van het Polisario Front)

Praktisch

  • Donderdag 1 maart 2018
  • Deuren: 19u, aanvang programma: 19u30
  • De Expeditie, Dok Noord 4F, 9000 Gent
  • Gratis toegang
© 2019 vrede vzw - website by