Activiteit

datum 
wo 27 Mar 2019
Uur 
19u30
plaats 
Dok Noord 4
Gent 9000
BE
wie 
Vrede vzw
VREDESCAFE #6 Klimaatontheemden

VREDESCAFE #6 Klimaatontheemden

Op 27 maart is het terug tijd voor een vredescafé!

Vrede vzw en Klimaatling, een project van Masereelfonds, organiseren deze avond een gesprek rond klimaatverandering en migratie.
We gaan in gesprek met een onze gasten, Samuel Lietaer, Flor Didden en Ludo De Brabander over de politieke en sociale conflicten die deze veranderende situaties met zich meebrengen.
Niet zomaar een panelgesprek, want je zet je gewoon aan tafel bij een van de gastsprekers, zoals een goed gesprek op café!
Kies zelf bij wie je eerst wil aanschuiven. Geen zorgen: je kan met iedereen praten, nadien schuif je gewoon door.

Klimaatveranderingen leggen een grote druk op de wereld. Op een diepgaande manier beïnvloeden ze het leven en het levensonderhoud van miljoenen mensen. Klimaatveranderingen vormen belangrijke drijvende krachten van migratie die versterkend werken op andere redenen waarom mensen op de vlucht slaan, zoals armoede en genderongelijkheid. Ze geven aanleiding tot politieke en sociale conflicten. Klimaatveranderingen leiden steeds vaker en steeds meer tot rampen en ontberingen. Dit is des te meer het geval in het globale Zuiden, waar droogtes, voedseltekorten, stormen en moessonregens het moeilijk, haast onmogelijk maken om te overleven. Migratie en vlucht vormen dikwijls een laatste uitweg.

Wat of wie is een klimaatling? Wie draagt historische en huidige verantwoordelijkheid voor klimaatopwarming? Wat met het statuut van een klimaatontheemde? Hoe dragen klimaatwijzigingen bij tot gewelddadige conflicten? En zijn er oplossingen? Wil je er meer over weten? Kom dan op 27 maart naar het Vredescafé.

Gastsprekers

  • Samuel Lietaer Onderzoeker milieumigratie aan de ULB (Migradapt-project), politicoloog en jurist, ex-beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11 en activist bij Climate Express.
  • Lien Van Damme: beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11. Helaas kan Lien Van Damme niet aanwezig zijn, haar collega Flor Didden zal aanwezig zijn.
  • Ludo De Brabander: woordvoerder vzw Vrede en auteur van verschillende boeken

Praktisch

  • Datum: woensdag 27 maart
  • Plaats: De Expeditie: Dok Noord 4
  • Uur: 19u30, aanvang programma 20u00
  • Prijs: Gratis, inschrijven niet verplicht
© 2020 vrede vzw - website by