Activiteit

datum 
do 22 apr 2021
Uur 
20u00
wie 
Vrede vzw
VREDESCAFE #8 || De oorlog in Tigray

VREDESCAFE #8 || De oorlog in Tigray

Jarenlang ging Ethiopië de goede richting uit met als hoogtepunt een vredesakkoord met buurland Eritrea in 2018. Maar twee jaar later, in november 2020, brak er opnieuw oorlogsgeweld uit tussen het TPLF (het Volksbevrijdingsfront van Tigray) en de Ethiopian National Defense Force, ondersteund door de Amharra regio en buurland Eritrea.

Deze oorlog kwam er op een moment dat de covid-19 pandemie door het land raast en de regio wordt geterroriseerd door een sprinkhanenplaag die nefast is voor de graanopbrengsten. Bijna een half jaar later is de situatie nog steeds zorgwekkend.

In dit vredescafé gaan we na wat de specifieke geopolitieke context is van de situatie, alsook de omliggende buurlanden, en bediscussiëren we de rol die België kan spelen om te komen tot duurzame vrede. 

Sprekers:

  • Omar Ba: Werkzaam als diversiteit- en inclusieconsulent. Groeide op in Senegal, Mauritanië, Frankrijk en België. Afrikakenner en voormalig coördinator van het Platform van Afrikaanse Gemeenschappen alsook European Network Against Racism (ENAR).
  • Rishan Kahsay: Zij is Ethiopische en groeide op in Tigray. In 1994 verhuist ze naar België. Al jaren zet Rishan Kahsay zich in voor mensenrechten en het bekend maken van de Ethiopische cultuur. Zo richtte ze in 2005 met vriendinnen de vzw Ethiopië, ik wil leven op waarmee ze geld wil inzamelen voor een kraamkliniek. In 2010 volgt de officiële opening en krijgt Rishan voor haar inzet de eretitel 'Vredesvrouw' van de Vrouwenraad.
  • Orry Van de Wauwer: Vlaams parlementslid en senator voor CD&V. Diende een resolutie in voor de humanitaire crisis in Tigray opdat de Ethiopische autoriteiten dringend de onvoorwaardelijke en veilige toegang tot de getroffen regio’s zou verzekeren.
  • Deniz Agbaba, bestuurslid van Vrede vzw, zal het gesprek in goede banen leiden.

Schrijf je hier in. Enkele dagen voor het webinar ontvang je de Zoom-link.© 2021 vrede vzw - website by