Activiteit

datum 
wo 05 mei 2021
Uur 
19u30
wie 
nonukes.be, Pax Christi & Vrede vzw
VREDESCAFE #9 || Kernwapens in België: tijd voor een transparant debat

VREDESCAFE #9 || Kernwapens in België: tijd voor een transparant debat

Sinds 1963 liggen er naar schatting 20 kernwapens, eigendom van de Verenigde Staten, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Limburg. De aanwezigheid van deze kernbommen wordt tot op de dag van vandaag door onze regering “bevestigd noch ontkend”.

Tijdens het vredescafé gaan we dieper in op hoe de kernbommen in België terecht zijn gekomen en waarom dit een uitstekend voorbeeld is van sluipende besluitvorming. Die sluipende besluitvorming zorgt ervoor dat er al bijna 60 jaar kernwapens in België liggen zonder een open en democratisch debat. Dat kunnen we toch niet langer pikken?

Uit opiniepeilingen blijkt dat een overgrote meerderheid van de Belgische bevolking geen kernwapens wil in ons land. Het is dus hoog tijd dat de stem van de Belg gehoord wordt en dat we onze politici wakker schudden. Daarom lanceren we met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een petitie voor een transparant debat over de kernwapens in ons land.

In dit Vredescafé gaan we na hoe geschiedkundige en politieke factoren de sluipende besluitvorming mee tot stand brachten en hoe onze petitie er een einde aan kan maken.

Sprekers

  • Tom Sauer is professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen en auteur van onder andere 'De Strijd voor Vrede. En Hoe we die Kunnen Winnen'. Zijn onderzoeksdomein is de proliferatie, wapenbeheersing en ontwapening van nucleaire wapens.
  • Steven De Vuyst is federaal parlementslid en senator voor PVDA. Hij is schepen in Zelzate en is verantwoordelijk voor onder andere klimaat, ontwikkelingssamenwerking en diversiteit.
  • Merel Selleslach is bewegingsmedewerker bij Pax Christi Vlaanderen. Ze werkt rond internationale veiligheid en ontwapening. Tijdens het vredescafé vertegenwoordigt ze de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.
  • Professor Marlies Casier is gasthoogleraar aan de Vakgroep Conflict-en Ontwikkelingsstudies aan de UGent en werkt als beleidsadviseur bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Zij zal het gesprek modereren.

Praktisch

Schrijf je in via https://forms.gle/SKXCG7QV5iroumbz8 Enkele dagen voor het vredescafé bezorgen we je de link naar het Zoom-webinar.

Dit vredescafé wordt georganiseerd in samenwerking met Pax Christi, No Nukes en Vrede vzw.

© 2021 vrede vzw - website by