Image
stop fossiele brandstoffen

Shutterstock.com

Na warmste maand ooit rapporteert oliereus BP 2,6 miljard dollar winst
Artikel
4 minuten

De in Londen gevestigde oliegigant BP rapporteerde dinsdag 1 augustus een tweede kwartaal-winst van 2,6 miljard dollar en kondigde een dividendverhoging van 10% aan voor zijn aandeelhouders, vlak na waarschijnlijk de warmste maand ooit geregistreerd - een grimmige mijlpaal die volgens wetenschappers mogelijk werd gemaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen.

Hoewel de winst van BP in het tweede kwartaal van 2023 veel lager was dan de enorme 8,5 miljard dollar die het bedrijf vorig jaar in dezelfde periode boekte -een daling die werd veroorzaakt door de zakkende wereldwijde olieprijzen- heeft het bedrijf dit jaar toch al 7,6 miljard dollar aan winst binnen geharkt. BP heeft deze winst uitgekeerd aan investeerders in de vorm van de terugkoop van aandelen en de uitkering van dividenden. Tijdens de aankondiging over de inkomsten verklaarde het bedrijf dat het de komende drie maanden nog eens 1,5 miljard dollar aan eigen aandelen zal terugkopen. 

"In 2021 omschreef de CEO van BP zijn bedrijf als een 'cash machine' nadat de stijgende olie- en gasprijzen de winst hadden opgedreven", stelde Jonathan Noronha-Gant, campagnevoerder bij de NGO ‘Global Witness’, dinsdag 1 augustus in een verklaring. "We zijn nu bijna twee jaar verder en BP profiteert van de energiecrisis en geeft enorme sommen geld aan de aandeelhouders terwijl de armoedecijfers in het Verenigd Koninkrijk omhoog schieten."

"Dit is hoe een kapot energiesysteem eruit ziet - oliegiganten worden rijker omdat de rest van ons armer wordt", voegde Noronha-Gant eraan toe. "Voor BP is de energiecrisis een gigantische ‘cash grab’ geweest. Voor veel ouders in het hele land is het een onmogelijke keuze geweest tussen het voeden van hun kinderen en het betalen van hun rekeningen."

Het inkomstenrapport van BP komt er nadat concurrent Shell een week eerder een winst voor het tweede kwartaal van 5,1 miljard dollar optekende en -te midden van een wereldwijde dodelijke hittegolf- een dividendverhoging van 15% aankondigde.

Nicolò Wojewoda, de Europese regionale directeur van 350.org, reageerde: "Je zou denken dat degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor de heetste maand in de geschiedenis van de mensheid ter verantwoording geroepen worden”. Integendeel. “In plaats van de consequenties onder ogen te zien, worden fossiele brandstofbedrijven nog steeds beloond met recordwinsten. Alleen al in 2022 hebben ze meer dan 200 miljard dollar geïncasseerd", aldus Wojewoda. "De winsten van de fossiele brandstofindustrie schieten omhoog samen met de wereldwijde temperatuurstijging waar zij verantwoordelijk voor zijn. Daar moet dringend een einde aan komen. We moeten ze verantwoordelijk houden voor de schade die ze hebben aangericht, ze ervoor laten betalen en hun gevaarlijke invloed geleidelijk uitbannen."

Op maandag 1 augustus drong een groep VS-wetgevers, geleid door senator Bernie Sanders er bij Bidens ministerie van Justitie op aan om fossiele brandstofbedrijven aan te klagen voor het voeren van een "decennialange, zorgvuldige gecoördineerde desinformatiecampagne om de klimaatwetenschap te ondermijnen en het publiek ervan te overtuigen dat fossiele brandstoffen niet de primaire veroorzaker zijn van de klimaatverandering.” 

BP was al jaren op de hoogte van de link tussen fossiele brandstoffen en klimaatverandering, lang voordat het bedrijf dit verband publiekelijk begon te erkennen en zichzelf begon te presenteren als een leider in de hernieuwbare energie-sector – een houding die het bedrijf ondertussen weer heeft laten varen.

Net als Shell en andere oliereuzen, heeft BP onlangs een aantal van zijn zelfverklaarde doelstellingen voor emissiereductie teruggeschroefd en plannen aangekondigd om meer fossiele brandstoffen te produceren dan voordien werd verwacht. Eerder dit jaar liet BP weten dat het de fossiele brandstofproductie tegen het eind van het decennium met 25% zal verlagen ten opzichte van het niveau van 2019 in plaats van het eerdere doel van 40%. 

Dorothy Guerrero, van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie ‘Global Justice Now’, zei in een reactie op de aankondiging van de winstcijfers van BP, dat het bedrijf “opnieuw afschuwelijke winsten heeft binnen gerijfd terwijl onze planeet in brand staat”. Ze stelde: “Van mensen die worstelen met de kost van het leven in het VK tot gemeenschappen in de frontlinie van de klimaatrampen in het Zuiden, we betalen allemaal de rekening voor het roekeloze winstbejag van de fossiele brandstofindustrie. Genoeg is genoeg! De regering moet ophouden een oogje dicht te knijpen terwijl aandeelhouders hun zakken vullen ten koste van ons allemaal. Het wordt tijd om een permanente vervuilersbelasting in te voeren om BP en andere fossiele brandstofbedrijven verantwoordelijk te houden voor de schade die ze blijven aanrichten. Deze industrie de macht blijven geven om winst te maken zonder consequenties", voegde Guerrero eraan toe, "is niet alleen moreel verwerpelijk, het is ronduit krankzinnig in het licht van de klimaatcatastrofe die ons allemaal bedreigt."

Dit vertaalde artikel verscheen eerder op Common Dreams


 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.